Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

7555 miejsce

Placek po żydowsku

Placek ziemniaczany nadziewany kapustą i mięsem w sosie czosnkowym jest wyśmienitym daniem, które zadowoli niejedno podniebienie.

Placek po żydowsku / Fot. Weronika ChilmonDo przyrządzenia placka potrzebujemy:

1,5 kg ziemniaków
2-3 starte cebule
3 jaja
4-5 łyżek mąki
sól,pieprz do smaku

Ziemniaki zetrzeć na dużej tarce, posolić. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, startą cebulę,jaja i przyprawy.

Smażyć na rozgrzanym oleju.

Farsz I
3 pojedyncze piersi z kurczaka
0,5 łyżeczki curry
sól,pieprz-do smaku

Piersi pokroić w kostkę, usmażyć doprawiając curry, solą i pieprzem

Farsz II
1/2 główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 cebulka pokrojona w kosteczkę.
Sól, pieprz, cukier, olej i odrobina soku z cytryny

Kapustę poszatkować, nasolić i odstawić na godzinkę. Po godzinie lekko odcisnąć, dodać startą marchewkę i cebulkę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, sokiem z cytryny oraz oliwą
Wymieszać i odstawić na 0,5 godziny do "przegryzienia".

Sos czosnkowy
1 duży gęsty jogurt
5 łyżek gęstego majonezu
5 przeciśniętych ząbków czosnku
sól,pieprz-do smaku

Na upieczony placek ziemniaczany kładziemy porcję kapusty, na to trochę mięsa z kurczaka.
Przykrywamy drugim plackiem i całość zalewamy sosem czosnkowym

Można upiec jeden duży placek, włożyć farsz do środka i złożyć go na połowę.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

kasiaa ;D
  • kasiaa ;D
  • 16.03.2011 17:17

świetne ! ;DD
tylko ja zrobiłam placki ziemniaczane na to kurczak z curry, polane sosem czosnkowym, a na sam wierzch druga część placka :D i także sos czosnkowy ! przepis jest świetny :D
Pozdrawiam !!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.