Kwiaty bzu czarnego zrywamy delikatnie, a w domu rozkładamy na papierze (wtedy wszelkie znajdujące się w nich stworzonka uciekną). Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta.
Składniki:
10 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka (słodkiego lub kwaśnego, albo kefiru)
2 jaja
szczypta soli
olej
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, mleko i żółtka mieszamy, dodajemy szczyptę soli i ubite na sztywno białka. Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą.
Baldachy dzielimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy naturalną wielkość (wówczas jeden zajmuje cała patelnię). Trzymając za zielone części maczamy je w cieście i przenosimy na rozgrzany tłuszcz. Gdy zaczną się smażyć odcinamy bardzo dokładnie nożyczkami łodyżki kwiatków przy samym placku i odwracamy na drugą stronę. Smażymy na złoty kolor.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem i jemy. Można podawać na ciepło lub na zimno, jak kto lubi.
Smacznego!
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?