Najczęściej znamy placki robione na słodkim mleku. A kto próbował zrobić je ze zsiadłego mleka? Co prawda trudno dziś o takie prawdziwe mleko, które można nożem kroić, ale i z takiego sklepowego też nam te placuszki wyjdą.
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki zsiadłego mleka
ok. 30 dag przesianej mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Mleko z jajkami, mąką, sodą i solą ubić trzepaczką na gładką masę.
Rozgrzać patelnię, posmarować tłuszczem i smażyć placki z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. A potem jeść. Smacznego!
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?