Facebook Google+ Twitter

Po cukier do Niemiec?

Z 3 do około 6 zł wzrosły ceny detaliczne cukru w ciągu ostatniego miesiąca. Ceny wyższe o prawie 100 proc., braki na sklepowych półkach oraz niezgodna z prawem reglamentacja stosowana przez niektóre sklepy, skłaniają Polaków do zakupów artykułów spożywczych za Odrą. Niemieccy handlowcy zacierają ręce, polscy obawiają się o swoją przyszłość.

 / Fot. Morpheus2309/Creative Commons 3.0Ceny cukru podniosły się w całej Europie. Na giełdzie w Londynie ceny osiągnęły już pułap 826 dolarów za tonę pod koniec grudnia 2010, teraz tona warta jest 787 dolarów. Do kryzysu cenowego cukru doprowadziła m.in. unijna regulacja wysokości jego produkcji, w skutek czego nieopłacalna stała się uprawa buraków cukrowych. Kazimierz Kobza z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego uważa, że w Unii Europejskiej lobby przemysłowe wzięło górę nad lobby rolniczym. Ceny cukru na rynkach światowych kształtowały się od 260 do 300 dolarów za tonę, a w Unii na poziomie 632 dolarów. Przemysłowcy chcieli kupować cukier poza Unią Europejska – uważa przedstawiciel związku.

Według ekspertów, przyczyną wzrostu cen jest mniejsza podaż z powodu klęsk żywiołowych na świecie, wzrost zapotrzebowania na cukier, a także spekulacje giełdowe.

Co to oznacza dla Polaków?


Wyższe ceny cukru oraz zamykanie cukrowni. Zapobiegliwi mieszkańcy przy zachodniej granicy znaleźli sposób na podwyżki w polskich sklepach. Masowo wykupują cukier w niemieckich marketach do tego stopnia, że zaczyna w nich brakować towaru. Ceny detaliczne cukru w Niemczech są o połowę niższe niż w Polsce. Polacy kupują cukier w dużych ilościach od 10 do 20 kg, ponieważ dodatkowo sklepy w Polsce wprowadziły limity kupna tego towaru. Rzecznicy Praw Konsumenta przypominają, że tego typu praktyki są zabronione przez prawo. Przy okazji zakupów cukru w niemieckich sklepach rodacy chętnie wydają pieniądze na tańsze artykuły chemiczne, odzież oraz alkohol.

Droższe słodycze


W wyniku galopujących cen cukru zdrożeją słodycze. Szczególnie wzrośnie cena twardych cukierków, gdzie cukier odpowiada za połowę kosztów produkcji. Do wysokich cen słodyczy przyczynią się również drogie kakao i mąka.

Do dalej?


Minister Rolnictwa Marek Sawicki podpisał rozporządzenie dotyczące warunków zakupu i dostawy buraków cukrowych, przeznaczonych do produkcji cukru. Na przeszkodzie zwiększenia polskiej uprawy buraka cukrowego i produkcji cukru stoi jednak Komisja Europejska, która musiałaby zwiększyć kwoty o 15 procent w sezonie 2011/2012 oraz kolejne 15 procent w sezonie 2012/2013 jeszcze przed zasiewami rośliny.

Rzecznik Krajowej Spółki Cukrowej, Aleksandra Paulska ocenia, że zapotrzebowanie na cukier było okresowo ponad trzykrotnie większe, ale sytuacja wraca już do normy.

„Gość w dom, cukier do kredensu” – Polacy żartują


Na popularnych portalach internetowych Polacy żartują z sytuacji na rynku cukrowym. Nazywają surowiec białym złotem, na które stać tylko bogatych obywateli. Okazuje się, że Polacy znaleźli jeszcze jeden sposób na drogi cukier, przestają słodzić.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (15):

Sortuj komentarze:

Lech Jarosław
  • Lech Jarosław
  • 13.03.2011 18:44

Niech przywożą jak najwięcej i tym polskicm chytrusom utrom ryja. Miało byc lepiej jest gorzej. Aby tak dalej solidaruchy !!!!!!!!!!!!!!!!1

Komentarz został ukrytyrozwiń

Adolf Widera
"Jak tak dalej bedzie cukier drozal bede musial skonczyc z pedzeniem KPN bo wodka w sklepach jest tansza"

Jest to następny dowód na niszczenie Polskiej przedsiębiorczości przez Tuska.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Adolf Widera
  • Adolf Widera
  • 12.03.2011 20:26

Jak tak dalej bedzie cukier drozal bede musial skonczyc z pedzeniem KPN bo wodka w sklepach jest tansza

Komentarz został ukrytyrozwiń
Tymon Cymański
  • Tymon Cymański
  • 12.03.2011 19:45

Zbliżają się wybory i odezwały się już nawyki grup solidarnościowych sprzed 31 lat grozi nam widmo półek z octem, a zaczęło się tak jak wtedy od cukru! Myślę, że tego nie będziemy przerabiać, bo znamy już wyniki manipulacji społeczeństwem! Miało być lepiej, a jest jak zwykle coraz gorzej !!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kiedyś były cukierniczki zamykane na kluczyk. Nie bez powodu. Głowa cukru , to był majątek. Głowa , bo taki miał kształt sprzedawany cukier, który ułamywano i ważono. W CH kilo cukru- właśnie patrzyłam kosztuje 0,95 centymów lub rapów, jak kto woli. Ja wolę rapów. ;)))), czyli nie całe 3 złote. Zużywam cukru ok. kg miesięcznie na rodzinę . właściwie tylko i wyłącznie do pieczenia. Do słodzenia i to dla gości, aby wsypać do cukierniczki, kupuje cukier z trzciny cukrowej brązowy z podobno bio uprawy. Kupuję bez względu na cenę. Kilogram wystarcza na kilka miesięcy.
Dla cukierników i producentów słodyczy cena cukru ma znaczenie zasadnicze , ale w domowym użytku minimalne. "Cukier krzepi" - hasło bodaj wańkowiczowe, jest nieaktualne.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Gdyby na wzroście cen cukru zarabiali Polscy rolnicy, przetwórcy i pieniądze pozostały w kraju wówczas byłoby to korzystne dla Polskiej gospodarki. W sytuacji gdy w Polsce pozostało niewiele cukrowni i produkcja jest niewielka ceny dyktują zagraniczne koncerny. "Liberałowie", "komuniści" i przefarbowani na zielono ludowcy sprzedali Polskie cukrownie zagranicznym koncernom. Byłoby pół biedy gdyby te cukrownie produkowały, lecz w większości przypadków zaprzestano produkcji a ludzi wyrzucono "na bruk". Stało się to co wcześniej wielu przepowiadało że cukier będziemy importować.Za obecny stan odpowiadają ludzie dla których obce jest pojecie "patriotyzm gospodarczy"o którym mówi Jarosław Kaczyński.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Stanisław Mikołajczak
  • Stanisław Mikołajczak
  • 12.03.2011 14:07

powiem krótko to czy cukier kosztuje 3 czy 7zł mnie nie interesuję bo miesięcznie tej podwyżki się nawet nie odczuje skandalem jest żeby osoba z wyższym wykształceniem zarabiała w tym pfu kraju 1200zł a wynajęcie kawalerki kosztowało 1300zł

Komentarz został ukrytyrozwiń
kika
  • kika
  • 12.03.2011 14:03

Dziwię się dlaczego i skąd te ceny? Nadal rosną, cukier na miarę złota? O co tu chodzi, nie wiem.Może ludzie się opamiętają i nie bedą kupować po 30 kg i napedzać cenę?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zgadzam się z Romkiem, jak przestaniemy zachowywać się jak szaleńcy i robić zapasy to wszystko po woli się ustabilizuje. Każdy wie że im więcej kupujemy tym więcej musimy wyprodukować, a jak nie bardzo jest z czego to trzeba będzie importować a to już kosztuje ...

Komentarz został ukrytyrozwiń
jeszcze poza 1-10 $
  • jeszcze poza 1-10 $
  • 12.03.2011 11:57

kiedyś to była spekulacja dziś wolny rynek i przedsiębiorczość która polega na dojeniu głąbów

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.