Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17468 miejsce

"Po prostu gotuj!" Poznaj potrawy św. Hildegardy

Dieta św. Hildegardy bazuje przede wszystkim na orkiszu. Pod względem zawartości białka, węglowodanów, soli mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, elektrolitów i witamin jest ono lepsze od innych zbóż.

"Jesteś tym, co jesz"



 / Fot. okładka ksiązkiW książce "Św. Hildegarda z Bingen. Po prostu gotuj!" znajdziemy 250 przepisów na różne potrawy. Warto je poznać. Przygotowanie ich nie nastręcza trudności. Wszystko jest dokładnie podane: lista produktów jak i kolejność dodawania. Potrawy po wykonaniu przyciągają oko, a smak ich jest niepowtarzalny. Zapewne jest to zasługa zarówno samej receptury, mąki orkiszowej jak i przypraw, takich jak np: bertram czy galgant, które niestety są u nas mało znane.

Hildegarda z Bingen była uważną obserwatorką natury i ludzi. Bazując na greckiej filozofii czterech żywiołów, badała wzajemne oddziaływania pomiędzy światem żywym i martwym oraz ich wpływ na organizm i duszę człowieka. Rezultaty badań zawarła w licznych publikacjach medycznych, które dały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec. Najbardziej znanym jej dziełem z tego zakresu jest Liber subtilitatum naturarum creatarum.

Ta średniowieczna mniszka uważała, że na człowieka należy patrzeć całościowo: tak samo na duszę jak i na ciało, bo są one ze sobą ściśle powiązane. Aby być w pełni zdrowym sama dieta nie wystarczy. Potrzebna jest również modlitwa, Eucharystia, adoracja Najświętszego Sakramentu. A stosowanie 6 złotych reguł pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem.
Oto one:
1. Traktuj produkty żywnościowe jako środki lecznicze.
2. W celu utrzymania i odzyskania do zdrowia stosuj w pierwszej kolejności środki lecznicze pochodzenia naturalnego.
3. Zwracaj uwagę na naturalny sen na zmianę z wystarczającą ilością ruchu.
4. Zwracaj uwagę na rozsądną równowagę pomiędzy pracą a odpoczynkiem.
5. Oczyść ciało z toksyn poprzez kąpiele, saunę oraz zabiegi odtruwające.
6. Bądź życzliwy, pełen duchowej radości i przyjaźni dla świata.

Wydaje się to niezwykle proste. Szkoda, że o tak oczywistych rzeczach często zapominamy.Strona z dzieła Liber Divinorum Operum / Fot. By Creator:Hildegard von Bingen [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Po wiekach receptury św. Hildegardy zostały na nowe odkryte, a ich znakomite działanie na wiele różnych dolegliwości potwierdzone. Mogą nas nieco zdziwić zalecenia mniszki. Otóż uważa ona, że są tylko trzy produkty w stu procentach wartościowe i przyswajalne pod każdą postacią przez człowieka. To orkisz (czyste odmiany), kasztany jadalne i koper włoski. Poleca również migdały, orzechy, seler, fasolę, czosnek, jabłka, pigwę, cukier trzcinowy i miód oraz różne przyprawy ziołowe. Natomiast nie powinno się spożywać śliwek, brzoskwiń, truskawek, wieprzowiny, kiełbasy, węgorza, leszcza, łososia, flądry i małży oraz wszelkich produktów konserwowych.

Po dania przyrządzone wg receptury św. Hildegardy sięgają największe niejadki i domagają się, by znów pojawiły się na stole. Przekonałam się o tym osobiście. Jabłka w cieście orkiszowym czy bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem znikały jeszcze gorące. Nie było mowy, by się ostały do następnego dnia. To na razie dwa przepisy, które wypróbowałam. Przede mną jeszcze wiele innych np. baton musli, kurczak nadziewany boczniakami, ragout cielęcy z białym winem, orkiszowe risotto czy sandacz w panierce sezamowo-makowej, poncz i szampan z czarnego bzu.

Mniam...Już na samą myśl ślinka leci. Zdjęcia potraw umieszczone w książce powodują, że nie można się doczekać chwili, gdy się je własnoręcznie przygotuje i weźmie do ust oraz poczęstuje innych.

Polecam tę książkę. Po jej lekturze i zastosowaniu przepisów sukces w kuchni murowany. Dania zostaną zjedzone z apetytem, a dolegliwości żołądkowe nikogo nie dotkną.



Św. Hildegarda z Bingen. Po prostu gotuj!
Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle
Agnieszka Zychowicz (tłum.)
Stron 352
Rok wydania 2013
Wydawnictwo Esprit

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.