Facebook Google+ Twitter

Pokaz umiejętności gastronomicznych i kelnerskich w Puławach

W środę 7 marca w siedzibie Zespołu Szkół nr 1 w Puławach odbył się pokaz umiejętności gastronomiczno-kelnerskich. Prezentacja została przygotowana przez studentów oraz rektora Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Pokaz / Fot. Robert SzczepaniakPodczas prezentacji studenci kierunków kształcących przyszłych managerów, szefów kuchnii i kelnerów przygotowali wykwintne potrawy z zakątków kuchnii z każdego regionu świata. Uczelnia może pochwalić się również absolwentami, m.in. Robertem Sową - dotychczas znanym z kącika kulinarnego w "Dzień Dobry TVN", czy też z cyklu porad kulinarnych w Radiu Zet.

- Zawód kucharz to kompozycja - trzeba nauczyć tych ludzi sztuki kulinarnej,Podczas pracy / Fot. Robert Szczepaniak pielęgnacji tradycji kuchni staropolskiej. Obcokrajowiec przyjeżdzający do naszego kraju chce poznać naszą kuchnię. Musimy uczyć młodzież tej tradycji i sztuczek, które znają starzy kelnerzy i kucharze oraz inni garmażerowie - wyjaśnia dr Roman Dawid Tauber, Rektor WSHiG.

Potrawa / Fot. Robert SzczepaniakTauber wspomniał również w jaki sposób można ocenić kucharza w jego sztuce. - Każdy klient, oceniając kucharza, docenia go. Obca osoba, która chodzi po restauracjach i poniża psychicznie personel, to chamstwo w stosunku tej osoby do wszystkich gastronomów w Polsce.

Studenci bardzo ciepło wypowiadają się o swojej uczelni. - Kierunek jest bardzo interesujący - uczymy się trzech języków obcych oraz języka migowego. Kierunek daje nam możliwość wyjazdu na praktyki międzynarodowe, gdzie chcemy, kiedy chcemy i na ile chcemy. Daje nam to możliwość własnego zarobku, opłacania studiów - nie musimy prosić o to rodziców.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.