Facebook Google+ Twitter

Polacy wybrali swoją ulubioną potrawę ze szpinakiem

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2014-11-17 14:55

Mało kto wie, że szpinak należy do jednych z najbardziej wartościowych warzyw.W październiku Polacy wybrali swoje ulubione potrawy zawierające szpinak.

Szpinak zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Ma wiele zalet: jest niskokaloryczny, a jednocześnie pełen witamin i wartości odżywczych. Jego zielone liście są źródłem witaminy A, która pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i C, która pomaga w prawidłowej pracy układu odpornościowego. Ponadto szpinak jest też bogaty w kwas foliowy, który wspiera zmniejszenie zmęczenia.
Liczne zalety szpinaku sprawiają, że coraz częściej gości w kuchni Polaków
i stał się symbolem wyszukanego smaku i dbałości o zdrowie. W październiku br. w internetowym plebiscycie ogłoszonym na jednym z czołowych portali Polacy mieli szansę na wybranie swojego ulubionego dania ze szpinakiem1. Faworytem okazał się makaron ze szpinakiem. Tę potrawę wskazało aż 25% odpowiadających. Jest to danie bardzo proste i szybkie do wykonania, a przy tym niezwykle smaczne i efektowne. Następnymi potrawami, którymi lubują się Polacy są naleśniki ze szpinakiem (19%) oraz pierogi ze szpinakiem (17%). To typowe polskie przysmaki w zdrowym wydaniu.
Plebiscyt pokazał, że Polacy naprawdę lubią i doceniają zalety szpinaku. Przyrządzają go na wiele sposobów, serwując jako przystawki, dodając do sałatek lub jako element dania głównego a nawet koktajli. Szpinak doskonale smakuje solo, ale idealnie też współgra z innymi składnikami, np. serami, naleśnikami, omletami, jajkami, makaronem, czy mięsem.
TOP 10 ulubionych potraw ze szpinakiem to:

1. Makaron ze szpinakiem 6. Sałatka ze szpinakiem
2. Naleśniki ze szpinakiem 7. Jajecznica ze szpinakiem
3. Pierogi ze szpinakiem 8. Kluski ze szpinakiem
4. Lasagne ze szpinakiem 9. Potrawa w sosie szpinakowym
5. Tarta ze szpinakiem 10. Bakłażan nadziewany szpinakiem

Mrożony „Szpinak 1000 listków” od Bonduelle doskonale wzbogaci nasze menu w witaminy i minerały. Dzięki natychmiastowym mrożeniu pojedynczych, młodych liści tuż po zbiorze zachowuje on wszystkie walory smakowe i wizualne. Świetnie nada się do przyrządzenia dania, które wygrało w internetowym plebiscycie.
Makaron ze szpinakiem
- makaron (kokardki lub penne)
- Mrożony Szpinak Bonduelle 1000 listków
- czosnek (kilka ząbków)
- ser typu feta
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Mrożony „Szpinak 1000 listków” od Bonduelle rozmrażamy, a następnie chwilę dusimy. Ząbki czosnku drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i podsmażamy. Dodajemy je do szpinaku i podsmażamy mieszając. Fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do szpinaku delikatnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem.
(zuzanna jaworska)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.