Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polscy kucharze przygotują dania na obchody jubileuszu Elżbiety II w Pradze

Stanisław Cybruch
Stanisław Cybruch
NASA/Bill Ingalls/domena publ.
Niedawno Brytyjczycy zachwycali się przez tydzień wspaniałymi obchodami 60-lecia panowania królowej angielskiej, Elżbiety II. Teraz jubileusz organizują ambasady brytyjskie na świecie, m.in. w Pradze.

Obecnie odbywają się obchody dodatkowe, organizowane przez poszczególne ambasady brytyjskie, na świecie.

Diamentową imprezę elżbietańską obsługiwać będą Polacy. Konkretnie restauracja "Dworek" z Szonowic na Opolszczyźnie. Impreza odbędzie się 15 lipca 2012 roku w Prague Polo Club, gdzie ma być rozegrany m.in. towarzyski mecz polo.

Weźmie w niej udział ponad setka wybranych gości, a także m.in. książę William z księżną Kate. Polska restauracja z Szonowic, która wygrała swój udział, przygotuje wszystkie proponowane dania na tę niezwykłą uroczystość, organizowaną z okazji diamentowej rocznicy panowania królowej Elżbiety II.

Jednym z głównych dań na imprezie w czeskiej Pradze będzie kaczka po polsku; skosztują jej zatem - książę William i księżna Kate. Ale także 120 wybranych gości, głównie "przedstawicieli ambasad państw Commonwealthu, czeskiej arystokracji oraz oczywiście rodziny królewskiej" - informuje Gazeta.pl.

Cieszy się właściciel restauracji "Dworek" Marek Setkiewicz. Bo - jak mówi - to dla niego i zespołu pracowników ogromny prestiż, zwłaszcza, że spece kuchni i "Dworek" będą jedyni z jedynej firmy z Polski, którą spotkał zaszczyt udziału w tej uroczystości.

Marek Setkiewicz - miłośnik i uczestnik zawodów polo - wraz ze swoją ekipą "Dworku", mają doświadczenie w obsłudze imprez jeździeckich. Od siedmiu lat obsługują m.in. Jeździeckie Mistrzostwa Gwiazd Art Cup, które odbywają się w pobliskim Zakrzowie, i przy okazji organizują pokazowe mecze polo.

Na diamentową imprezę restauratorzy z Szonowic przygotują pełny catering: przystawki, trzy dania główne, deser i napoje bezalkoholowe oraz dekoracje. Dla elitarnego towarzystwa, jakie zjedzie się do Pragi, będą też dania wyjątkowo wyszukane. Przyjedzie wielu gości spoza Europy, więc menu ma być zróżnicowane i nie zabraknie akcentów smakowych kuchni indyjskiej czy pakistańskiej.

Na stołach pojawi się, jako przystawka mozaika złożona z miniprzystawek, która ułoży się we wzór podobny do buddyjskiej mandale. Jest tak niezwykła i ciekawa, że goście na ogół początkowo nie śmią jej ruszać, aby nie zepsuć piękna kompozycji.

Pojawią też oczywiście akcenty kuchni polskiej, a jednym z dań głównych będzie kaczka z jabłkami. Pojawi się też "specjalnie przyrządzona polędwiczka zawijana w cieniutkim boczku, najpierw gotowana na parze, a później przysmażana". Na deser podane zostaną w różnych smakach nadziewane miniciasteczka. Wśród specjalnych dekoracji będą akcenty związane "z jubilatką i jeździectwem", w tym dwie figury koni naturalnej wielkości, ozdobione emblematami królowej Elżbiety II.

Znajdź nas na Google+

od 7 lat
Wideo

echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto