Nic nie masz w lodówce, nie chcesz iść na zakupy, a na gotowanie jesteś zbyt głodny? Co zrobić, żeby szybko załatwić sobie smaczne jedzenie? Jedyna opcja: fast food. Niech Cię nie zmyli jednak nazwa. Przymiotnik „fast” nie musi się kojarzyć z niezdrowymi, sztucznymi, mechanicznie oddzielanymi składnikami. W Warszawie powstało wiele burgerbarów, lokali serwujących burgery w wersji slow, premium czy gourmet. Ich zalety to szybka obsługa, profesjonalne wykonanie, świeże produkty, własnoręcznie przyrządzone potrawy. Odrzucać może tylko cena. Minimalny koszt pojedynczej kanapki waha się w granicach 19-20 zł. Na droższe wersje trzeba wydać nawet 40 zł. Ale czego się nie robi dla smaku i zdrowia zarazem? Trzeba przyznać, że określeń „smaczny” i „zdrowy” w praktyce niezwykle rzadko można użyć, odnosząc się do jednego dania.
Poniżej kilka punktów, w których można zjeść coś pysznego:
1. Burger Bar
Na rogu ul. Puławskiej i Olkuskiej znajduje się Burger Bar. Co prawda, przestrzeń lokalu jest niewielka, ale oferowane burgery – najwyższej jakości. Bułki są pieczone samodzielnie, a mięso wołowe pochodzi w 100% z polskiej hodowli bydła rasy Angus. Burgery mają optymalną wielkość, dzięki czemu nie sprawiają problemów w trakcie jedzenia. Zwykły hamburger kosztuje 18 zł, a ten z japońskiej rasy WAGYU – 35 zł.
2. Warburger
Na skrzyżowaniu ul. Jarosława Dąbrowskiego i Puławskiej znajduje się Warburger. Jak informuje lokal na swojej stronie internetowej, mięso i warzywa stosowane przy produkcji jego burgerów pochodzą od lokalnych dostawców, a maślane bułki i sosy to autorska receptura. Warburger jest przeciwnikiem mrożenia składników. „W naszym menu oprócz klasycznych pozycji znajdują się także autorskie przepisy. Wiśnia, pesto, sadzone jajko i whisky to tylko kilka składników, które urozmaicają smak wyjątkowej grillowanej wołowiny” – czytamy na stronie. Klasyczny hamburger kosztuje 19 zł, a wersja najdroższa to Dzikiburger z mięsem jelenim bądź sarnim podawany z grillowanym serem kozim i cebulką karmelizowaną z wiśnią i włoskim likierem Maraschino.
3. Lokal Bistro
Lokal Bistro na Krakowskim Przedmieściu, ze swoim minimalistycznym wystrojem, oferuje dobierane osobiście tzw. slow food. W menu znajdują się takie przysmaki jak: jarmuż, słupski chłopczyk, kumpiak czy miód pitny. Wszystko wydaje się być dobrane zgodnie ze staropolskim zwyczajem. Ceny dań wahają się między 20 a 50 zł.
4. Barn Burger
Na ul. Złotej 9 mieści się Barn Burger. Burgery są tu codziennie przyrządzane ze świeżo mielonej wołowiny rasy Charolais. Serwowane bułki wzbogacone są błonnikiem. Dodatkowo razem z burgerem można otrzymać oferowany przez lokal własny sos BBQ, sos czosnkowy, frytki, a także sałatkę Colesław. Domowej roboty frytki w Barn Burgerze są smażone na wymienianym regularnie oleju. Najtańszy w ofercie jest Nagi Instynkt (19 zł), a najdroższy Rib-Eye Steak ze stekiem Antrykot oraz Top Lion Steak ze stekiem Rostbef (oba po 39 zł).
5. Prosta Historia
Bistro Prosta Historia na Saskiej Kępie oferuje menu zmieniające się wraz z porami roku. Dominuje tu kuchnia śródziemnomorska, ale znajdą się też propozycje dla fanów amerykańskich potraw. W lokalu można się delektować winem wybranym ze starannie wyselekcjonowanej karty oraz wyśmienitymi deserami.
6. Szybka Szama
Szybka Szama położona na ul. Erazma z Zakroczymia to lokal stworzony przez pasjonatów hamburgerów, hot-dogów i zapiekanek przyrządzanych z dodatkiem świeżych składników. W Szybkiej Szamie nie używa się mikrofali do przygotowania produktów. Ceny nie przekraczają 20 zł.
7. Bistro&Burger Bar
Lokal usytuowany jest na ul. Francuskiej. Oferuje przede wszystkim wołowe burgery oraz belgijskie frytki. Przygotowuje się tu dania z grilla i klasyczne hamburgery. Ceny wahają się w granicach 20-50 zł.
8. Brooklyn Burgers&Wings
Lokal położony jest na Nowym Świecie. Oferuje m.in. oryginalne burgery, pyszne skrzydełka, frytki, świeże sałatki, ciastka, domową lemoniadę. Na swoim facebookowym fanpage'u dodaje: „Co nas wyróżnia? Profesjonalny kucharz amerykański, ekspert w przygotowywaniu prawdziwych amerykańskich dań. Nasze zawsze świeże i wyselekcjonowane mięso mielimy na miejscu. Sosy domowej roboty, w oparciu o składniki prosto z USA, przyrządzamy według naszych specjalnych przepisów.
Doskonałe skrzydełka, które podajemy wraz z rękawiczkami ochronnymi, w trosce czyste ręce naszych klientów :) Świeże warzywa, domowa lemoniada - innych u nas nie znajdziecie.Wszystko przyrządzamy w otwartej kuchni, na Waszych oczach, bez żadnej ściemy”.
9. Town Burger
Na ul. Chmielnej znajduje się Town Burger. Serwuje burgery z wołowiną pochodzącą wyłącznie z polskich hodowli. Jak sam przyznaje, inspiracje czerpie z kuchni północnoamerykańskiej w połączeniu z fusion. Dodatkową informacją jest to, że mięso w Town Burger jest grillowane na lawowym grillu. Ceny wahają się tu w granicach 20-50 zł.
10. Soul Food Bus
To propozycja dla fanów burgerowi mobilnych. Burgery robione są tu z wołowiny wyselekcjonowanej w 100%. Używa się tylko świeżych składników. Można też dostać Quesadilla’s z grilowanym, marynowanym kurczakiem oraz najpopularniejsze na świecie kanapki takie jak BLT czy Phillie Cheesestake. Ceny nie przekraczają 20 zł.
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?