Nic nie masz w lodówce, nie chcesz iść na zakupy, a na gotowanie jesteś zbyt głodny? Co zrobić, żeby szybko załatwić sobie smaczne jedzenie? Jedyna opcja: fast food. Niech Cię nie zmyli jednak nazwa. Przymiotnik „fast” nie musi się kojarzyć z niezdrowymi, sztucznymi, mechanicznie oddzielanymi składnikami. W Warszawie powstało wiele burgerbarów, lokali serwujących burgery w wersji slow, premium czy gourmet. Ich zalety to szybka obsługa, profesjonalne wykonanie, świeże produkty, własnoręcznie przyrządzone potrawy. Odrzucać może tylko cena. Minimalny koszt pojedynczej kanapki waha się w granicach 19-20 zł. Na droższe wersje trzeba wydać nawet 40 zł. Ale czego się nie robi dla smaku i zdrowia zarazem? Trzeba przyznać, że określeń „smaczny” i „zdrowy” w praktyce niezwykle rzadko można użyć, odnosząc się do jednego dania.
Poniżej kilka punktów, w których można zjeść coś pysznego:
1. Burger Bar
Na rogu ul. Puławskiej i Olkuskiej znajduje się Burger Bar. Co prawda, przestrzeń lokalu jest niewielka, ale oferowane burgery – najwyższej jakości. Bułki są pieczone samodzielnie, a mięso wołowe pochodzi w 100% z polskiej hodowli bydła rasy Angus. Burgery mają optymalną wielkość, dzięki czemu nie sprawiają problemów w trakcie jedzenia. Zwykły hamburger kosztuje 18 zł, a ten z japońskiej rasy WAGYU – 35 zł.
2. Warburger
Na skrzyżowaniu ul. Jarosława Dąbrowskiego i Puławskiej znajduje się Warburger. Jak informuje lokal na swojej stronie internetowej, mięso i warzywa stosowane przy produkcji jego burgerów pochodzą od lokalnych dostawców, a maślane bułki i sosy to autorska receptura. Warburger jest przeciwnikiem mrożenia składników. „W naszym menu oprócz klasycznych pozycji znajdują się także autorskie przepisy. Wiśnia, pesto, sadzone jajko i whisky to tylko kilka składników, które urozmaicają smak wyjątkowej grillowanej wołowiny” – czytamy na stronie. Klasyczny hamburger kosztuje 19 zł, a wersja najdroższa to Dzikiburger z mięsem jelenim bądź sarnim podawany z grillowanym serem kozim i cebulką karmelizowaną z wiśnią i włoskim likierem Maraschino.
3. Lokal Bistro
Lokal Bistro na Krakowskim Przedmieściu, ze swoim minimalistycznym wystrojem, oferuje dobierane osobiście tzw. slow food. W menu znajdują się takie przysmaki jak: jarmuż, słupski chłopczyk, kumpiak czy miód pitny. Wszystko wydaje się być dobrane zgodnie ze staropolskim zwyczajem. Ceny dań wahają się między 20 a 50 zł.
4. Barn Burger
Na ul. Złotej 9 mieści się Barn Burger. Burgery są tu codziennie przyrządzane ze świeżo mielonej wołowiny rasy Charolais. Serwowane bułki wzbogacone są błonnikiem. Dodatkowo razem z burgerem można otrzymać oferowany przez lokal własny sos BBQ, sos czosnkowy, frytki, a także sałatkę Colesław. Domowej roboty frytki w Barn Burgerze są smażone na wymienianym regularnie oleju. Najtańszy w ofercie jest Nagi Instynkt (19 zł), a najdroższy Rib-Eye Steak ze stekiem Antrykot oraz Top Lion Steak ze stekiem Rostbef (oba po 39 zł).
5. Prosta Historia
Bistro Prosta Historia na Saskiej Kępie oferuje menu zmieniające się wraz z porami roku. Dominuje tu kuchnia śródziemnomorska, ale znajdą się też propozycje dla fanów amerykańskich potraw. W lokalu można się delektować winem wybranym ze starannie wyselekcjonowanej karty oraz wyśmienitymi deserami.
6. Szybka Szama
Szybka Szama położona na ul. Erazma z Zakroczymia to lokal stworzony przez pasjonatów hamburgerów, hot-dogów i zapiekanek przyrządzanych z dodatkiem świeżych składników. W Szybkiej Szamie nie używa się mikrofali do przygotowania produktów. Ceny nie przekraczają 20 zł.
7. Bistro&Burger Bar
Lokal usytuowany jest na ul. Francuskiej. Oferuje przede wszystkim wołowe burgery oraz belgijskie frytki. Przygotowuje się tu dania z grilla i klasyczne hamburgery. Ceny wahają się w granicach 20-50 zł.
8. Brooklyn Burgers&Wings
Lokal położony jest na Nowym Świecie. Oferuje m.in. oryginalne burgery, pyszne skrzydełka, frytki, świeże sałatki, ciastka, domową lemoniadę. Na swoim facebookowym fanpage'u dodaje: „Co nas wyróżnia? Profesjonalny kucharz amerykański, ekspert w przygotowywaniu prawdziwych amerykańskich dań. Nasze zawsze świeże i wyselekcjonowane mięso mielimy na miejscu. Sosy domowej roboty, w oparciu o składniki prosto z USA, przyrządzamy według naszych specjalnych przepisów.
Doskonałe skrzydełka, które podajemy wraz z rękawiczkami ochronnymi, w trosce czyste ręce naszych klientów :) Świeże warzywa, domowa lemoniada - innych u nas nie znajdziecie.Wszystko przyrządzamy w otwartej kuchni, na Waszych oczach, bez żadnej ściemy”.
9. Town Burger
Na ul. Chmielnej znajduje się Town Burger. Serwuje burgery z wołowiną pochodzącą wyłącznie z polskich hodowli. Jak sam przyznaje, inspiracje czerpie z kuchni północnoamerykańskiej w połączeniu z fusion. Dodatkową informacją jest to, że mięso w Town Burger jest grillowane na lawowym grillu. Ceny wahają się tu w granicach 20-50 zł.
10. Soul Food Bus
To propozycja dla fanów burgerowi mobilnych. Burgery robione są tu z wołowiny wyselekcjonowanej w 100%. Używa się tylko świeżych składników. Można też dostać Quesadilla’s z grilowanym, marynowanym kurczakiem oraz najpopularniejsze na świecie kanapki takie jak BLT czy Phillie Cheesestake. Ceny nie przekraczają 20 zł.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?