Facebook Google+ Twitter

Polska żywność podbija świat

W ciągu ostatnich dziesięciu lat, eksport polskiej żywności wzrósł sześciokrotnie, a od chwili wejścia do Unii Europejskiej w 2004 r. - trzykrotnie. W tym roku sprzedamy polskie produkty za 14,5 mld euro!

Polskie jabłka - nasz hit eksportowy / Fot. Tadeusz KowalskiW bieżącym roku wyeksportowaliśmy już o 15,6 proc. więcej żywności niż w tym samym okresie zeszłego roku. Żywność to już 11 proc. wszystkich naszych towarów wysyłanych za granicę. Polskim hitem eksportowym są owoce, warzywa, nabiał i drób. Najwięcej naszej żywności trafia do państw Unii Europejskiej - to 77 proc. naszego eksportu. Co ważne, eksport żywności jest dużo większy niż jej import (o 2,5 mld euro w ub. roku). Z danych resortu gospodarki wynika, że w pierwszych pięciu miesiącach tego roku eksport artykułów rolno-spożywczych wzrósł o 15,6 proc.

Tak dobra koniunktura to rezultat gwałtownego wzrostu cen na świecie, ale też i silnej ekspansji polskich firm za granicą. Oprócz konkurencyjnych cen, istotna jest również jakość naszych produktów. Zwiększamy też naszą obecność na zagranicznych rynkach, m.in. w Rosji, Czechach, na Słowacji, Węgrzech, w Rumunii i Bułgarii. Sprzedajemy również nasze wyroby w Anglii, we Francji, w Niemczech, Austrii, Rosji, na Ukrainie i w krajach azjatyckich.

Bardzo wysoką pozycję w polskim eksporcie mają warzywa / Fot. Tadeusz KowalskiZnacząco rośnie eksport drobiu. Nie bez znaczenia jest fakt, iż ceny sprzedaży mięsa drobiowego są w Polsce o 40 proc. niższe, niż średnio w Unii Europejskiej. Danuta Rycombel z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spodziewa się w tym roku zwiększenia eksportu drobiu o 20 proc. i wpływów rzędu 1 mld euro. Bardzo ważną pozycję w polskim eksporcie stanowią warzywa i owoce. Wprawdzie ich sprzedaż za granicę, ograniczyło rosyjskie embargo, ale straty z tego powodu nie są zbyt duże - ok. 20 mln zł. Za granicę sprzedajemy aż 70 proc. owoców.

Eksport polskiej żywności może być jeszcze większy. Warunek? Sprzedaż artykułów wysoko przetworzonych. W ubiegłym roku żywność nisko przetworzona stanowiła aż 59 proc. wartości eksportu rolno-spożywczego, a 17 proc. wartości eksportu przypadło na towary w ogóle nieprzetworzone.

Tak więc przed polskimi producentami żywności, rysują się całkiem niezłe perspektywy.

Źródło:
Gazetaprawna.pl

Wiadomości24 to serwis tworzony przez ludzi takich ja Ty. Wiesz więcej? Zarejestruj się i napisz swój materiał, dodaj zdjęcia, link, lub po prostu skomentuj. Tylko tu masz szansę, że przeczyta Cię milion!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

"Eksport polskiej żywności może być jeszcze większy. Warunek? " - a może jeszcze wyrównanie szans w Unii?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Niedawno w TV zachwalali inne polskie hity: musztardę i ocet w Afryce oraz kosy na Bałkanach. Oczywiście, że jest to ważne.
Ale jest również znamienne.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.