Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polska żywność podbija świat

Tadeusz Kowalski
Tadeusz Kowalski
Polskie jabłka - nasz hit eksportowy
Polskie jabłka - nasz hit eksportowy Tadeusz Kowalski
W ciągu ostatnich dziesięciu lat, eksport polskiej żywności wzrósł sześciokrotnie, a od chwili wejścia do Unii Europejskiej w 2004 r. - trzykrotnie. W tym roku sprzedamy polskie produkty za 14,5 mld euro!

W bieżącym roku wyeksportowaliśmy już o 15,6 proc. więcej żywności niż w tym samym okresie zeszłego roku. Żywność to już 11 proc. wszystkich naszych towarów wysyłanych za granicę. Polskim hitem eksportowym są owoce, warzywa, nabiał i drób. Najwięcej naszej żywności trafia do państw Unii Europejskiej - to 77 proc. naszego eksportu. Co ważne, eksport żywności jest dużo większy niż jej import (o 2,5 mld euro w ub. roku). Z danych resortu gospodarki wynika, że w pierwszych pięciu miesiącach tego roku eksport artykułów rolno-spożywczych wzrósł o 15,6 proc.

Tak dobra koniunktura to rezultat gwałtownego wzrostu cen na świecie, ale też i silnej ekspansji polskich firm za granicą. Oprócz konkurencyjnych cen, istotna jest również jakość naszych produktów. Zwiększamy też naszą obecność na zagranicznych rynkach, m.in. w Rosji, Czechach, na Słowacji, Węgrzech, w Rumunii i Bułgarii. Sprzedajemy również nasze wyroby w Anglii, we Francji, w Niemczech, Austrii, Rosji, na Ukrainie i w krajach azjatyckich.

Znacząco rośnie eksport drobiu. Nie bez znaczenia jest fakt, iż ceny sprzedaży mięsa drobiowego są w Polsce o 40 proc. niższe, niż średnio w Unii Europejskiej. Danuta Rycombel z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spodziewa się w tym roku zwiększenia eksportu drobiu o 20 proc. i wpływów rzędu 1 mld euro. Bardzo ważną pozycję w polskim eksporcie stanowią warzywa i owoce. Wprawdzie ich sprzedaż za granicę, ograniczyło rosyjskie embargo, ale straty z tego powodu nie są zbyt duże - ok. 20 mln zł. Za granicę sprzedajemy aż 70 proc. owoców.

Eksport polskiej żywności może być jeszcze większy. Warunek? Sprzedaż artykułów wysoko przetworzonych. W ubiegłym roku żywność nisko przetworzona stanowiła aż 59 proc. wartości eksportu rolno-spożywczego, a 17 proc. wartości eksportu przypadło na towary w ogóle nieprzetworzone.

Tak więc przed polskimi producentami żywności, rysują się całkiem niezłe perspektywy.

Źródło:
Gazetaprawna.pl

Wiadomości24 to serwis tworzony przez ludzi takich ja Ty. Wiesz więcej? Zarejestruj się i napisz swój materiał, dodaj zdjęcia, link, lub po prostu skomentuj. Tylko tu masz szansę, że przeczyta Cię milion!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto