Facebook Google+ Twitter

Polski olej rydzowy wpisany na listę regionalnych specjalności UE

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2009-06-17 17:02

Olej rydzowy jest kolejnym polskim produktem, który uzyskał unijny certyfikat. Komisja Europejska wpisała go na listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Do produkcji oleju rydzowego wykorzystywana jest roślina o nazwie lnianka siewna, określana także jako rydz, ze względu na rdzawy kolor jej nasion. Tradycyjny charakter oleju jest związany z niezmienioną przez stulecia recepturą wytwarzania.

Zebrane i osuszone nasiona są najpierw rozgniatane, podgrzewane, a później tłoczone, przez następnych kilka dni trwa proces oczyszczania. Unijne logo, które otrzymał olej rydzowy oznacza, że będzie go można wytwarzać na terenie całej Polski, ale wyłącznie w oparciu o tradycyjny sposób przyrządzania.

To jedenasty nasz produkt, który jest pod europejską ochroną i został wpisany na listę liczącą prawie 800 regionalnych specjalności we Wspólnocie. Jako pierwsza unijny certyfikat otrzymała bryndza podhalańska, później dołączyły oscypek, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, 4 staropolskie miody pitne, rogal świętomarciński, oraz andruty kaliskie i wielkopolski ser smażony.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.