Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

24480 miejsce

Polski projekt w Arabii Saudyjskiej

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2014-07-30 11:28

Coraz częściej, doceniając europejski kunszt, profesjonalizm i znajomość nowoczesnych rozwiązań, inwestorzy z Bliskiego Wschodu angażują do współpracy profesjonalistów ze starego kontynentu.

Arabia Saudyjska wyrasta na społeczeństwo turystów medycznych. Mieszkańcy kraju coraz częściej podróżują do Europy, by w tamtejszych klinikach skorzystać z leczenia i rehabilitacji, preferując usługi europejskich specjalistów i pobyty w europejskich szpitalach. Dla saudyjskich klinik przyciągnięcie klientów i przekonanie ich, by skorzystali z usług miejscowych profesjonalistów, stanowi nie lada wyzwanie. Na odważny krok zdecydował się właściciel właśnie powstającego Praha Medical Center. Postanowił zbudować centrum medyczne według najwyższych zachodnich standardów – nowoczesny obiekt, jakiego nie powstydziłyby się największe europejskie miasta. W klinice zatrudnienie znajdą europejscy specjaliści. Za projekt wnętrza odpowiada polska firma Forbis Group.
„Zamysłem przy projektowaniu wnętrza kliniki rehabilitacyjnej było stworzenie nowoczesnej przestrzeni spełniającej europejskie wymogi i standardy oraz przyjaznej klientom. Koncepcja zakładała stworzenie miejsca całkowicie pozbawionego nawiązań do arabskiej kultury, bez orientalnych dekoracji, bogatych zdobień i złoceń, wielobarwnych akcentów - położyliśmy nacisk na minimalizm, sterylność, stylową prostotę.”- wprowadza Dominika Ladowska autorka projektu z Forbis Group.
Centrum mieści się w trzypiętrowym budynku. Jego wnętrze dynamiką oraz kolorystyką oddaje nowoczesny charakter kliniki. Dominującym elementem konceptu jest ortogonalna kompozycja posadzki oraz ściany w neutralnych kolorach, pokryte tapetą winylową bądź farbą. Silnym akcentem jest liniowe oświetlenie oraz kubistyczne kanapy. Projekt zakładał koncepcję nocnego oświetlenia korytarza ściennymi oprawami ledowymi. W przychodni wykorzystano okleiny winylowe na ścianach oraz w przestrzeniach wspólnych.
Aby osiągnąć efekt klinicznej sterylności z zachowaniem przyjaznej atmosfery wnętrza, połączono delikatną, pastelową kolorystykę z ciepłym drewnem oraz PCV imitującym drewno - na suficie i ścianie. W strefie lobby centrum medycznego aranżację dopełniają nowoczesne meble.

Ze względu na lokalizację, projekt obok wdrażania zachodnich zasad projektowania, przewidywał poszanowanie tradycji muzułmańskich – klinika zachowała religijny podział na strefę męską, kobiecą i dziecięcą. Poziom parteru został zaaranżowany dla części męskiej, piętro pierwsze dedykowane jest kobietom, natomiast poziom drugi to pomieszczenia oddziału dziecięcego. Sekcje damska i męska, pomimo że posiadają oddzielne wejścia i znajdują się w różnych częściach budynku, są spójne kompozycyjnie i stylistycznie. Ciekawym wyglądem i rozwiązaniami charakteryzuje się strefa dziecięca - projekt zakładał dynamiczne wnętrze, pełne żywych, radosnych kolorów. Do dekoracji bawialni wykorzystano tapety winylowe z nadrukiem. Zaproponowano dwa rzędy poręczy - na wysokościach dla małych i dużych pacjentów. Kolorystyka zabudowy jest uniseksowa, co nadaje wnętrzom neutralny charakter. Dodatkowo zaaranżowano przestrzenie dedykowane na miejsca zabaw dla dzieci.
Same gabinety zaprojektowano tak, aby odbiegały od klasycznej koncepcji sal zabiegowych. Uwagę skupiono na domowym charakterze wnętrza mającym za zadanie odprężyć pacjenta oraz osoby towarzyszące.
Termin wykonania kliniki wyznaczono na drugą połowę 2014 r.
(Magda Nowak)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.