Facebook Google+ Twitter

Pomarańcza - królowa świąt Bożego Narodzenia i witaminowa bomba

Pomarańcze. Dziś o każdej porze roku mamy je na wyciągnięcie ręki. Kiedyś, w czasach PRL-u, były świątecznym luksusem. Ich zapach i smak kojarzył się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia.

Pomarańcza - królowa świąt Bożego Narodzenia i witaminowa bomba / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikZdrowie

Pomarańcze, to prawdziwe witaminowe bomby. Zawierają nie tylko wspomagającą naszą odporność witaminę C, ale także witaminy A, B, B12 i P. Z pomocą tego owocu możemy, zwłaszcza teraz w okresie zimy, ustrzec się przed przeziębieniem a nawet grypą, a także zwalczyć grożącą nam świąteczną zgagę, wzdęcia, zaparcia, gorączkę, czy infekcje dróg oddechowych.

Uroda

Rosnące w klimatach tropikalnych i subtropikalnych pomarańcze mają również zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w nich olejki eteryczne wspaniale odprężą nas po pełnych dodatkowych zajęć dniach poprzedzających święta, a zwolenniczki naturalnych kosmetyków mogą wykorzystać ich sok do sporządzenia odświeżających maseczek, oczyszczających toników, czy mleczek.

Atmosfera świąt Bożego Narodzenia

Świeże pomarańcze, zwłaszcza w duecie z goździkami, to idealny materiał na świąteczne ozdoby. Przy odrobinie pracy można wyczarować z nich aromatycznie pachnące, pomarańczowe kule, czy świeczniki (wystarczy ściąć wierzch, wydrążyć i ozdobić dowolnym wzorem z powbijanych goździków). Dla osób mających więcej czasu, cierpliwości i zamiłowania do własnoręcznie wykonanych ozdób, idealnym zajęciem będzie stworzenie z wcześniej ususzonych, pomarańczowych plastrów, magicznych łańcuchów, pachnących stroików, niepowtarzalnych ozdób na choinkę czy świątecznych kartek.

Boże Narodzenie na stole

Skórka pomarańczowa to aromatyczny dodatek do świątecznych wypieków - ciast drożdżowych, serników, pierników, keksów, potraw takich jak kutia, kluski z makiem, czy słodkie pierożki. Doskonale smakuje również oblana czekoladą czy w połączeniu z pachnącą, świąteczną kawą lub gorącą, płynną czekoladą. Sok z pomarańczy to niezastąpiony składnik lukru i wielu ciast pomarańczowych. Pomarańcze z powodzeniem służyć mogą także jako farsz, którym nadziejemy świąteczną kaczkę, czy gęś.

Nadchodzące święta to wymarzona okazja by przekonać się, że pomarańcze mogą znów, tak jak w PRL-u, stać się dla nas czymś wyjątkowym.

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.