Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

53919 miejsce

Pora na jesiennie przepisy. Szarlotka Doroty

Czas na ciasto z jabłkami. Prosty przepis na smaczną szarlotkę.

Składniki:
400 g mąki
300 g masła
1 cukier waniliowy
1 żółtko
4 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
5 łyżek cukru ( do posypania jabłek)
1.50 kg jabłek
cynamon mielony
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na jednolita masę. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części, wkładamy do torebek foliowych i chłodzimy (w zamrażarce) 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na grube plastry. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na średniej wielkości blachę. Pokrojone w plastry jabłka układamy na cieście posypujemy cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) na ułożone jabłka.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 50 min. Upieczoną szarlotkę po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Sezon na jabłka to i pora na szarlotkę:).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.