Facebook Google+ Twitter

Potrawy wielkanocne. Keks

Keks, tak jak i mazurek, jest ciastem kojarzącym się z Wielkanocą. Nie może więc go zabraknąć na świątecznym stole, pośród innych domowych wypieków.

Keks

Składniki:

- 1 1/2 szklanki mąki / Fot. Ewa Krzysiak
- 15 dag masła /lub margaryny/
- 10 łyżek cukru pudru
- 5 jaj
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / Fot. Ewa Krzysiak
- skórka i sok z 1/2 cytryny - lub pomarańczy /wg upodobania/
- 40 dag bakalii /rodzynki, śliwki, morele itp. - mogą być suszone lub kandyzowane/
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Suszone bakalie opłukać i moczyć w przegotowanej wodzie ok. godziny. Następnie osączyć i pokroić na małe kawałki.

Tłuszcz dokładnie utrzeć dodając stopniowo cukier, jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sok z cytryny, startą skórkę oraz bakalie obtoczone w mące.
 / Fot. Ewa Krzysiak / Fot. Ewa Krzysiak / Fot. Ewa Krzysiak
Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 / Fot. Ewa Krzysiak

Smacznego!



Zobacz również jak zrobić :

Sałatkę jarzynową
Świąteczny żurek
Pieczeń rzymską z jajkiem
Mazurek

babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.