Facebook Google+ Twitter

Potrawy wielkanocne. Mazurek

Mazurki należą do tradycyjnych wypieków wielkanocnych. Robi się je z różnych rodzajów ciast i przekłada masami, a wykańcza polewą lub lukrem i zdobi bakaliami lub owocami.

 / Fot. Ewa Krzysiak Mazurek

Składniki:
Masa:
2 słoiki dżemu żółtego (np brzoskwiniowego) lub różnokolorowego (żółtego i czerwonego)
galaretki owocowe lub żelatyna
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego słodzonego

Ciasto:
60 dkg mąki
30 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
5-6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Najpierw robimy ciasto kruche:
Masło lub margarynę rozgniatamy, mieszamy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia i wcześniej dobrze roztrzepane żółtka z cukrem pudrem. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
lub posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy 2 placki.

W międzyczasie mleko w puszce gotujemy w wodzie ok. 2 do 2 1/2 godzin.

Sprawdźmy również konsystencję dżemu. Jeżeli nie jest zbyt gęsty, to trzeba dodać do niego kilka łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.

Po upieczeniu i ostygnięciu placki wyjmujemy z formy i przekładamy masą i dżemem: ciasto kruche - dżem - masa.

Ciasto kruche możemy zastąpić waflami. Wówczas warstw powinno być trochę więcej, bo wtedy ciasto wygląda efektowniej.

 / Fot. Ewa Krzysiak / Fot. Ewa Krzysiak / Fot. Ewa Krzysiak


Wierzch przyozdabiamy polewą lub lukrem, orzechami, owocami.


Smacznego!


Zobacz również jak zrobić :

Świąteczny żurek
Pieczeń rzymską z jajkiem
Sałatkę jarzynową
Keks na Wielkanoc

babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.