Mazurek
Składniki:
Masa:
2 słoiki dżemu żółtego (np brzoskwiniowego) lub różnokolorowego (żółtego i czerwonego)
galaretki owocowe lub żelatyna
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego słodzonego
Ciasto:
60 dkg mąki
30 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
5-6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Najpierw robimy ciasto kruche:
Masło lub margarynę rozgniatamy, mieszamy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia i wcześniej dobrze roztrzepane żółtka z cukrem pudrem. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
lub posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy 2 placki.
W międzyczasie mleko w puszce gotujemy w wodzie ok. 2 do 2 1/2 godzin.
Sprawdźmy również konsystencję dżemu. Jeżeli nie jest zbyt gęsty, to trzeba dodać do niego kilka łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.
Po upieczeniu i ostygnięciu placki wyjmujemy z formy i przekładamy masą i dżemem: ciasto kruche - dżem - masa.
Ciasto kruche możemy zastąpić waflami. Wówczas warstw powinno być trochę więcej, bo wtedy ciasto wygląda efektowniej.
Wierzch przyozdabiamy polewą lub lukrem, orzechami, owocami.
Smacznego!
Zobacz również jak zrobić :
Świąteczny żurek
Pieczeń rzymską z jajkiem
Sałatkę jarzynową
Keks na Wielkanoc
babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?