Facebook Google+ Twitter

Potrawy wielkanocne. Pieczeń rzymska z jajkiem

W Wielkanoc możemy naszych bliskich zaskoczyć smakami nowych dań. Zamiast doskonale wszystkim znanego pasztetu, podajmy na stół pieczeń rzymską, która cieszy się coraz większym uznaniem. Smakuje wybornie zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Pieczeń rzymska

Składniki
- 1 kg mięsa mielonego najlepiej wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- 4 do 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka oleju

Etapy przygotowania

Mięso wkładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy. Następnie do natłuszczonej foremki wykładamy połowę masy, wkładamy ugotowane i obrane jajka*. Pozostałą częścią masy przykrywamy to co już znalazło się w foremce. Uklepujemy. Wierzch natłuszczamy olejem.
 / Fot. Ewa Krzysiak / Fot. Ewa Krzysiak / Fot. Ewa Krzysiak

* zamiast jajka możemy dodać ugotowaną marchewkę lub uduszone pieczarki oraz pokrojoną natkę pietruszki.

Pieczemy przez około 45- 60 minut w temperaturze około 180°C.

Podajemy z sosem chrzanowym lub samym chrzanem (albo musztardą lub innymi dodatkami wg. upodobania).

Smacznego!

Zobacz również jak zrobić :
Sałatkę jarzynową
Świąteczny żurek
Mazurek
Keks na Wielkanoc

babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy


Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Dziękuję za uznanie.
Zapraszam do konsumpcji. Proszę się częstować, tym co kto lubi.

Przyznaję, rzeczywiście sporo pracy włożyłam zarówno przy wykonywaniu zaprezentowanych tu wszystkich potraw jak i przy uwiecznianiu w kadrze poszczególnych etapów pracy.

Ale to dobry trening przed świętami. Poza tym lubię gotować. A Wielkanoc tuż, tuż. Na święta robię więcej potraw, nie tylko te tu wymienione.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pieczeń rzeczywiście wygląda apetycznie. Doceniam wkład pracy w przygotowanie tak dokładnych przepisów ze zdjęciami. Pani receptury świątecznych ciast również są kuszące:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pieczeń wygląda rewelacyjnie, zwłaszcza z tym przekrojonym jajem. Sam przepis jest dosyć prosty...tylko robić próbniaka i sprawdzić jak smakuje a później drugi na stół świąteczny, dziękuję, pozdrawiam (5*+1)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.