Facebook Google+ Twitter

Potrawy wielkanocne. Sałatka jarzynowa

Trudno sobie wyobrazić, by na wielkanocnym stole, zabrakło sałatki, która gości w wielu domach od co najmniej kilku pokoleń. Robiły ją nasze mamy, babcie i prababcie. Chodzi oczywiście o tradycyjną sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa / Fot. Ewa Krzysiak

Składniki:

4 - 5 marchewek
2- 3 ziemniaki
1 pietruszka
5 jajek
2 - 3 jabłka
3 ogórki kiszone (lub konserwowe)
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
1-2 łyżeczki musztardy
majonez
sól
pieprz

Wykonanie: / Fot. Ewa Krzysiak

Warzywa myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy. Tak samo myjemy jajka i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu czekamy, aż produkty wystygną. Następnie warzywa, jajka i jabłka kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy troszkę musztardy, majonez, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. Wykładamy do dużego (przezroczystego) naczynia, dekorujemy i jemy.

Smacznego!

Zobacz również jak zrobić :

Świąteczny żurek
Pieczeń rzymską z jajkiem
Mazurek
Keks na Wielkanoc

babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.