Łosoś z ziemniakami
30 dag łososia
10 dag ziemniaków lub ryżu
fasolka szparagowa
2 łyżki oliwy
sól
sok z cytryny
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Łososia lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy, zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 10 minut, rozwinąć folię jeszcze pozostawić w piekarniku na 5 minut. Łososia podawać z ziemniakami lub ryżem, fasolka szparagowa polaną 1 łyżką oleju.
Ryba w buraczkach
50 dag filetów (dorsz, mintaj)
sół, pieprz
1 cebula
3 średnie buraczki
sok z cytryny
natka
Rybę umyć, osuszyć i ugotować w osolonym wrzątku z pokrojoną w plastry marchewk.
Buraczki wyszorować i gotować z skórkach, następnie wyjąć z wody, ostudzić, zetrzeć na tarce jarzynowej. Przyprawić solą, pieprzem sokiem z cytryny. Obraną cebulkę pokroić w plastry. Buraczki wyłożyć na półmisek, ułożyć na nich rybę, marchewkę i cebule. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Czytaj więcej -------->
Ryba z sosem pomidorowym
50 dag filetów
sól
pieprz
sok z cytryny
sos pomidorowy
włoszczyzna
Filety umyć, osuszyć. W osolonej wodzie ugotować warzywa, wyjąć je i do wody włożyć rybę - ugotować pod przykryciem.
Wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny, podawać z sosem pomidorowym. Udekorować warzywami.
Ryba z kiszoną kapustą
Czytaj więcej:
Ryba z kiszoną kapustą
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?