Facebook Google+ Twitter

Praca marzeń - degustator pralinek

Na ogłoszenie niewielkiej belgradzkiej fabryki czekolady San Marina odpowiedziało ponad tysiąc osób. Wszyscy marzą o jednej posadzie: degustatora pralinek.

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. PAPWśród zgłoszonych osób są między innymi nauczyciele, prawnicy, eksperci ds. zarządzania czy emeryci. Zgłoszenia nadeszły z całego świata. Przekrój wieku od 18 do 86 lat. Wszystkich łączy miłość do czekolady i chęć pracy łączącej przyjemne z pożytecznym. W żadnym zgłoszeniu nie znalazło się pytanie o wynagrodzenie, wiele osób deklarowało chęć pracy nawet za darmo.

Spośród kandydatów wyłoniono 100 osób, jedna z nich „która ma to coś” dołączy do szeregów firmy. Nie może ona palić papierosów ani spożywać alkoholu, liczy się wrażliwość na smak, uczulenie na pieprz, kardamon, imbir czy lawendę nie jest mile widziane. W ofercie fabryki czeka 80 smaków czekoladek i pralinek, a na rynek ma wejść kolejnych kilkanaście. Do zadań degustatora będzie należało smakowanie nowych wyrobów, jak twierdzi szefowa firmy Marina Kaludżerović: - Degustator musi umieć dopasować rodzaj pralinek do indywidualnych potrzeb klienta. Zadanie to wymaga psychologicznego, subtelnego podejścia.

Degustacja pralinek to nie lada sztuka, wymaga odpowiednich kwalifikacji i warunków. Szefowa produkcji Merima Krstić dodaje: - Należy wyczuć konsystencję pralinki między palcami, potem delikatnie przebić się zębami przez słodką polewę; przy dokładnie 36 stopniach Celsjusza na języku uwalnia się pełny bukiet. Należy na krótko wstrzymać oddech, następnie wykonać wydech przez nos - i człowiek jest szczęśliwy.

Źródła: RMF FM, interia.pl, rp.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (7):

Sortuj komentarze:

Po czasie smak sie psuje.Tylko czy denyste masz za darmo.Ogólnie materiał na 5+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie no studia się przydają ale i tak najważniejsza jest praktyka, działanie, robienie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

No właśnie trzeba napisać artykuł, żeby się ludzie tak tymi durnymi studiami nie przejmowali bo często dają one bardzo mało do przyszłej pracy (wiem, że nie po polsku ale naprawdę nie mam siły myśleć jak powinno być po polsku). Po prostu róbcie to co lubicie. Praktyka jest najważniejsza.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Praca idealna po wyższym wykształceniu, tak.. opłacało się męczyć te 5 lat, by degustować cuda cukierników :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ach cukrzyca :D

Komentarz został ukrytyrozwiń

Co to ludzie nie wymyśla ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja się również piszę ! ;) (5+)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.