Facebook Google+ Twitter

Praca sezonowa za granicą

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2011-05-06 13:47

Z możliwości sezonowej pracy za granicą korzysta wiele osób. Najczęściej decydują się one na wyjazd w okresie wakacyjnych urlopów.

Przepisy wspólnotowe określają, że pracownikiem sezonowym jest osoba wykonująca na terytorium państwa członkowskiego, innego niż to, na którego terytorium zamieszkuje, pracę o charakterze sezonowym, której okres wykonywania nie może przekroczyć ośmiu miesięcy, pracę zależną od następstw pór roku i powtarzającą się każdego roku.

Jedną z branż, w których wyraźnie wzrasta sezonowe zatrudnienie, jest rolnictwo. Praca przy zbiorach wymaga jednak sprawności fizycznej i niekiedy musi być wykonywana niezależnie od pogody.

Poniżej kilka przykładów prac sezonowych oferowanych w różnych krajach:

- Austria – rolnictwo, gastronomia, hotelarstwo;
- Dania – zbiór truskawek, grochu, cebuli, kukurydzy, jabłek, gruszek, praca w szkółkach ogrodniczych, przy drzewkach bożonarodzeniowych lub adwentowych wiankach;
- Francja – winobranie;
- Grecja – praca dla personelu pomocniczego w hotelarstwie
i gastronomii;
- Norwegia – zbiór owoców (malin, jabłek, truskawek), gastronomia, przetwórstwo rybne;
- Portugalia – turystyka, zbiór owoców cytrusowych.
Przed wyjazdem do pracy sezonowej należy pamiętać o sprawdzeniu, czy instytucja, która pośredniczy w takim wyjeździe, jest wiarygodna, tzn. czy posiada stosowny certyfikat. Wykaz takich agencji znajduje się na stronie internetowej: www.praca.gov.pl.

Roman Cieciuch (Zielona Linia)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.