Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2249 miejsce

Proste przepisy na paszteciki z farszem

Paszteciki z farszem to wspaniały pomysł zarówno na szybki obiad, jak i wykwintne danie niedzielne. Wiadomo jednak, że każdy chciałby zjeść smacznie, a jednocześnie nie namęczyć się zbytnio przygotowaniem posiłku. Przedstawiamy proste przep

PASZTECIKI Z MIĘSEM

Paszteciki z farszem mięsnym są niezwykle popularne, smaczne i cenione. Przy tym nie wymagają szczególnych, kucharskich zdolności!

Składniki:
– 0,5 kg mięsa do farszu
– 0,5 kg mąki poznańskiej
– 45 g drożdży
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli, cukru i sezamu do dekoracji

Przygotowanie:
1. Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego drożdże, cukier, mąkę (łyżkę) i wszystko mieszamy, a potem pozostawiamy na kwadrans (do wyrośnięcia).
2. Zaczyn mieszamy zresztą mąki i solą, i wyrabiamy ciasto.
3. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajemy do niego olej i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do wyrośnięcia).
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
6. Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy i tworzymy z niego foremne, prostokątne placki. Na środku układamy farsz i zamykamy paszteciki jak rulonik.
7. Tak przygotowane ruloniki tniemy na mniejsze kawałki, zwilżamy ich powierzchnię wodą i obsypujemy sezamem.
8. Pieczemy paszteciki około 13 minut.

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ponieważ ciasto możemy wykonać w ten sam sposób, który został przedstawiony powyżej, przedstawiamy przepis na farsz z grzybów i kapusty.

Składniki:
- ok 1 kg kapusty kwaszonej
- 40g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2–3 liście laurowe
- 3–4 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju

Przygotowanie farszu:
1. Grzyby namaczamy i drobno siekamy.
2. Kapustę zalewamy wodą, dodając do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz wodę po grzybkach. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka.
3. Z ugotowanej kapusty wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Następnie drobno ją siekamy.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę/olej, szklimy na niej cebulkę, a następnie dodajemy grzyby i kapustę.
5. Wszystko przysmażamy przez około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

Ciasto na paszteciki możemy wykonać w ten sam sposób – jedyną różnicę stanowi tu farsz.

Składniki na farsz:
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 135 ml śmietany
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie farszu:
1. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebulką na rozgrzanym oleju.
2. Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy tak długo, aż całą woda wyparuje z patelni.
3. Do grzybków na patelni dodajemy wymieszane: mąkę, śmietanę i żółtko.
4. Smażymy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do zgęstnienia.
Po więcej przepisów zapraszam na stronę http://www.smakujemyzycie.pl/a_paszteciki-uniwersalny-przepis.html

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.