Kuchnia Food Film Fest to przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. To jedyna tego typu impreza w Polsce organizowana przez kanał tematyczny Kuchnia+.
W programie festiwalu znalazło się 13 filmów i wiele wydarzeń dodatkowych: warsztatów, spotkań z twórcami i ekspertami kulinariów czy śniadania i kolacje filmowe.
Tegoroczny program przeglądu to osiem bloków filmowych, w których zobaczyć będzie można najlepsze dokumentalne i fabularne filmy poświęcone gotowaniu.
21 listopada, w sekcji "Społeczeństwo" widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia m.in. "Zdrowy jak jogurt?", "Ziarno niezgody" czy "Food Chains. Rolnik czy niewolnik?". Następnego dnia, w sobotę na widzów czeka sekcja "Kultura kulinarna", a trzeciego dnia festiwalu, 23 listopada sekcja "Smakosze", a w niej "Kawior – czarne złoto" o rynku tego rarytasu, „Kobiety i szampan”, który przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu.
Festiwal odbywać się będzie w warszawskim Kinie Kultura, poznańskim Starym Browarze, wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty, gdańskim Kinoporcie i krakowskim Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej "Manggha".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?