Facebook Google+ Twitter

Przekładaniec brzoskwiniowy nie tylko na święta

  • Ewa Bo
  • Data dodania: 2010-12-23 19:01

Zapraszam czytelników do wykonania bardzo smacznego przekładańca brzoskwiniowego. To będzie takie urozmaicenie świątecznych, tradycyjnych wypieków.

Przekładaniec brzoskwiniowy



Biszkopt
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
Składniki:
6 dag żelatyny
4 łyżki cukru kryształu
1 litr naturalnego jogurtu
1 puszka brzoskwiń
herbatniki"183 nowe przepisy siostry Anastazji" / Fot. Okładka książki

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubijamy dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 170 stopni C.
Masa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie miksujemy wraz z sokiem na jednolita masę, dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny, mieszamy i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Następnie wstawiamy do lodówki. Jogurt łączymy z cukrem, roztrzepujemy i dodajemy drugą połowę rozpuszczonej żelatyny. Wylewamy na masę brzoskwiniową.
2. Herbatniki układamy na tężejącej masie jogurtowej (możemy je nasączyć spirytusem). Zamiast herbatników na masę jogurtową możemy wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji " wydane przez krakowskie wydawnictwo WAM.

Polecam również świąteczny sękaczek (kliknij).

Wybrane dla Ciebie:


Zobacz inne materiały



Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 12.01.2011 10:39

Ewo nie kuś:) Pasuję i próbuję zrzucić świąteczne moje grzeszki:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.