Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

33153 miejsce

Przemysłowy tucz ludzi

W ciągu kilku ostatnich dekad technologia żywienia człowieka przeszła prawdziwą rewolucję. Osiągnięto niespotykana dotąd wydajność produkcji karmy ludzkiej, a jej kaloryczność pobiła wszelkie rekordy. Ludzkość wkroczyła w nową erę.

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Kielbasa2.jpg&filetimestamp=20070928141413 / Fot. Wikipedia

Drodzy zebrani!


Pragnę poinformować Was, że właśnie przekroczono kolejne bariery, zarówno pod względem samych produktów żywienia, jak i świadomości ludzi poddawanych skarmianiu. Wielkie pieniądze, od wielu lat przeznaczane w krajach rozwiniętych na naukę, nie poszły na marne. Nowa generacja naukowców wymyśliła i wprowadziła do stosowania zupełnie nowe, nieznane przedtem produkty żywnościowe.

Sukces nie byłby możliwy, bez wsparcia wielkiego spożywczego przemysłu przetwórczego oraz nowoczesnego rolnictwa i hodowli, które wspólnie generowały popyt na nowe technologie i produkty oraz niewątpliwie brały czynny udział w finansowaniu i promowaniu badań, ich wyników i wdrożeń. Chwała im za to! Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania futurologów i pisarzy science-fiction. Uzyskaliśmy obecnie kolejne niezbite dowody, że ludzkość ma ogromny potencjał, coraz bliższy Stwórcy.

Panie i Panowie!


Potrafimy czynić cuda, szczególnie cud rozmnożenia. Wielkie koncerny spożywcze oraz
tysiące drobnych wytwórców posiadły np. umiejętność uzyskiwania z 1 kg mięsa 1,5 kg mięsa porcjowanego lub 2 kg wędlin. Nieomal z niczego tworzy się produkty, które kiedyś były produkowane tradycyjnie z produktów roślinnych lub zwierzęcych. Postęp technologiczny pozwolił skrócić cykl produkcyjny i zastąpić produkty naturalne-tańszymi sztucznymi zamiennikami. Nie musimy się więc obecnie martwić o kolor i konsystencję produktu, gdyż zbawienna chemia zadba o najlepsze parametry.

Dzięki potędze umysłów ludzkich przekroczyliśmy kolejne bariery w zakresie trwałości i przydatności do spożycia. Dwudziestoletnie mięso konserwowe nadal jest zdatne do spożycia i nikogo nie zatruje, co udowodniono również w naszym kraju, drogą głośnego eksperymentu.

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Cows_on_a_farm_-_by_Eric_Dufresne.jpg&filetimestamp=20060205190305 / Fot. WikipediaNowocześni hodowcy bydła i trzody chlewnej dbają o nasze zdrowie, zapewniając zwierzętom potężne dawki antybiotyków, które później razem z mięsem trafiają do naszych żołądków. Tym sposobem jesteśmy od razu chronieni przed zakażeniami bakteryjnymi. Brawa dla hodowców!

Rozmywa się granica między potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. W imię dbałości o nasze zdrowie producenci minimalizują ilość mięsa w produktach, określanych jako mięsne. Np. zwykła parówka potrafi nie mieć w ogóle mięsa (bo i po co). By zmienić dotychczasowe zwyczaje żywieniowe i pokonać niechęć rodaków do potraw wegetariańskich, producenci używają popularnego fortelu, a mianowicie na ulotkach na opakowaniach nadal jednak piszą, że produkt jest mięsny. Zgodnie z planem, okres utajnionego przyzwyczajania społeczeństwa do potraw bezmięsnych ma wynieść od 15-20 lat, po którym to okresie wyginie większość osobników pamiętających smak prawdziwego mięsa.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (10):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 10.01.2010 21:25

Od czasu jak zezwolono na dodawanie barwnika do wyrobów wędliniarskich ich walory smakowe poszły w niepamięć. Nie ma to jak swoje! Jestem w tej dogodnej sytuacje, że mam taką możliwość, a co do zakupu to warto pochodzić, pojeździć po sklepach i częstokroć trafia się na w miarę dobre i bez dodatków wyroby:) Zawsze przed świtami po okolicy rozchodzi się aromatyczny zapach jałowca z przydomowych wędzarni - to jest TO!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zazdroszczę ale i gratuluję Pani.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Coraz bardziej doceniam moje rodzinne strony, gdzie i mięsko jest w swojej wędzarni wędzone, i rybki z czystego stawu łowione, i mleczko czy jajeczko od zdrowych zwierzątek dostarczane.. Tak.. to raj na ziemi! Nawet woda na Suwalszczyźnie inaczej smakuje!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wydaje mi się, że ludzie z pazerności, będą niebawem kupować samą wodę nalaną do osłonki, jeśli tylko będzie kosztować 2 zł za kilo.
Dobrze by było, by całe "chrzczone" żarcie zostało pozbawione oryginalnych nazw: szynka, kiełbasa. Powinno się zwać zgodnie z zawartością: "mieszanka: mięsno 5%-wodno85%-saletrzano5%-e238 5%"

Komentarz został ukrytyrozwiń

Anno,
To jest fajne, ale niestety nieosiagalne dla większości mieszczuchów :(((
Czesto dajemy się oszukiwać podwórkowy sprzedawcom oferujacym np "mleko prosto od krowy".ponoć zdrowe, ale....
Moj kolega ma samoobsługowy sklep osiedlowy i podpatrzyl, jak jeden z takich "mleczarzy" podjezdzajacy sfatygowanym maluchem i oferujacy mleko z bańki, wybierał z osiedlowego smietnika puste plastikowe butelki typu PET, by potem zaraz za rogiem nalewac do nich mleko dla tych, którzy wlasnej butelki nie mieli...Czasami ów jegomość dokupował mleko w jego sklepie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja zgodnie z tradycją,jak to na Podlasiu;);)
Prawie wszystko własnej hodowli i produkcji.Czyli "własnej roboty".

Komentarz został ukrytyrozwiń

Że też Gomułka i Gierek nie wiedzieli jak proste i łatwe jest mnożenie żarcia. Iluż kłopotów by uniknęli. A jak statystyka by urosła. Tak jak nam rośnie. Gorzej ze zdrowiem. Ale przecie wynaleźliśmy NFZ. Bądźmy więc dobrej myśli.
Psudo Unijna jakośc na którą się dajemy, z pełną świadomością, nabrac.
Ale póki co smacznego.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Człowiek w zasadzie jest wszystko żerny i dlatego opanował swiat.
Od czasu do czasu uda mi sie upolować na moim obejściu kurę grzebiącą , upędzić trochę brymuchy, wychodować jakieś rachityczne warzywa. Gotuję rosół, piekę kuraka na ognisku zakrapiam księzycówką i wtedy jest uczta co się nazywa
,, raj w gębie"

Komentarz został ukrytyrozwiń

to ja właśnie się chałwą sezamową raczę. ;)) pozostałego jedzenia unikam, omijam białą śmierć z daleka, krwawą też. Aha. sama robią "oszukiwany" pasztet świąteczny.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 07.01.2010 16:32

Trudno coś dodać...... Nic, tylko jeść....... 5* :-)) Marr

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.