Facebook Google+ Twitter

Przepis na grzyby w occie

Jesiennych przepisów ciąg dalszy. Pora na grzyby leśne w occie.

 / Fot. Dorota Beata GłowackaPrzepis na 1,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek w occie.

Składniki:
1,5 kg grzybów leśnych
1 szklanka octu 10-proc.
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe

1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, pół małego listka laurowego, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu na słoiczek

Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte grzyby kroimy (według uznania), gotujemy w odpowiednio osolonej wodzie 40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i wkładamy do słoiczków. Z podanych składników przygotowujemy zalewę octową, którą zalejemy grzyby. Słoiki mocno zakręcamy i gotujemy 15-20 min. Następnie stawiamy na nakrętce do momentu wystygnięcia.

Życzę smacznego!

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 07.03.2013 12:27

Ja proponuję nieco rozcieńczyć ocet w trakcie przygotowywania zaprawy - ot, tylko tyle, by utrzymać 3% stężenie, wtedy grzybki można "jeść łyżkami". -;) Ja jeszcze dodaję kilka wiórków cebuli, choć potem powodują "ślimaczenie się" zaprawy. Ale przecież nie zaprawę jemy, tylko grzybki.
[3% kwas już hamuje rozwój bakterii]

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.