Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

7536 miejsce

Przepis na gulasz dietetyczny

Po świętach nadszedł czas aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów, bo wiosna już za pasem.

1 kg chudego mięsa wieprzowego lub wołowego,
1 cebula pokrojona w kosteczkę,
2 marchewki pokrojone w półplasterki,
1 por pokrojony w półplasterki,
3 ząbki czosnku-drobno pokrojonego,
1/2 łyżeczki kminku (niekoniecznie),
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka papryki w proszku,
1 listek laurowy,
4 ziela angielskie,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól do smaku.

Mięso pokroić w kostkę,włożyć do garnka i zalać rosołem lub wodą. Ugotować je na półtwardo.przedtem zdejmując szumowinę, dodać pozostałe składniki (oprócz przecieru).

Dusić do miękkości, po czym dodać przecier pomidorowy, doprowadzając do zagotowania.

Można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z niewielką ilością wody.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Od czwartku nie jestem w stanie nic zjeść, a o pisaniu i wklejaniu linków nie wspomnę, rozchorowałem się na całego. Mama i sąsiadki starają się wymyślić cudeńka kulinarne, jem bo muszę ale już nie mam apetytu takiego jak tydzień temu. Teraz przeczytałem przepis i w wyobraźni zjadłem ten gulasz.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ma Pani rację,ja zawsze zalewam wodą,a jeżeli używam rosołu do tej potrawy to gotuję go bez soli i to zrobiony na samych warzywach,bo nie uznaję gotowych kostek rosołowych ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
gospodyni
  • gospodyni
  • 10.01.2011 11:13

Jeśli zalać rosołem, to chyba tylko wieprzowe. Ponieważ wołowe posolone na poczatku gotowania nie wychodzi tak miękkie i delikatne, jak gotowane bez soli. A rosół sól zawiera. Więc podgotowałabym wołowe w wodzie.
Tak wynika z mojego doświadczenia :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.