Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

14463 miejsce

Przepis na makowce i ciasto drożdżowe „babci” Wiktorii

Mama i jej siostry miały dryg do gotowania i pieczenia, chociaż każda specjalizowała się w innym daniu, czy cieście. Ciocia Ania robiła wspaniałe torty, ciocia Marysia ciasto przekładaniec z musem, mama specjalizowała się w makowcach.

Przepis na makowce i ciasto drożdżowe „babci” Wiktorii

Poniżej składniki na wyrobienie i upieczenie 2 makowców i placka drożdżowego

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Składniki:

1. Kostka margaryny
2. 1 kg maki
3. 0,25 kostki smalcu
4. 5 jaj
5. 10 dkg drożdży
6. 1,25 szklanki cukru
7. 1,25 szklanki przegotowanego mleka
8. 2 olejki zapachowe
9. Szczypta soli

Sypiemy mąkę i cukier do miski, dodajemy roztopiony tłuszcz (margaryna i smalec), mieszamy, dodajemy rozbite i rozmieszane jajka, część mleka, olejki, (można rodzynki) i szczyptę soli. Drożdże rozpuszczamy w letni mleku i dodajemy do ciasta. Ciasto ubijamy aż do wytworzenia się pęcherzyków powietrza. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy płótnem. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce (np.: pomiędzy dwoma poduszkami) do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po 2 godzinach smarujemy tłuszczem blachę i ręce, rozkładamy ciasto na blachę. Po ułożeniu części ciasta (druga część ciasta na makowce) na blachę, robimy kruszonkę (ciasto jeszcze lekko podrośnie). Możemy ciasto wyłożyć ciasto owocami i posypać kruszonką.

Przygotowanie kruszonki

Składniki:
1. 0,75 kostki margaryny
2. Szklanka cukru
3. Mąka 1 – 1,5 szklanki (ile się wrobi)
4. Cukier waniliowy

Urabiamy (w misce) palcami margarynę z cukrem, ze szklanką maki (dosypując mąkę wg potrzeby, aby utworzyły się drobne kawałki). Kruszonką posypujemy placek drożdżowy i 2 makowce.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

Serdecznie polecam!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Z tym zakalcem, to oczywiście żart. Ciasto nie może mieć zakalca.

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja nawet lubię zakalec, bo lubię ciasta, zwłaszcza drożdżowe...:)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bez smalcu nie ma zakalcu!.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bez smalcu, nie ma zakalcu!.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wszystko dobrze ale margaryny ze smalcem wymieszanej nie trawię....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Andrzej, dzięki za gratulacje. Chyba nie napisałem w przepisie, że połowa ciasta, kruszonki, jest na placek drożdżowy, połowa na 2 makowce.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Któreś pokolenie zapomni, że przepis był sekretny.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Zbigniewie, sekretnych przepisów się nie zdradza.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Prawdziwy, stary, sekretny przepis!.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.