Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6882 miejsce

Przepis na szybką szarlotkę

Polecam prosty przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze się udaje i jest doskonałe na jesienne wieczory.

Szybka i prosta szarlotka. / Fot. Weronika ChilmonNajpierw przygotowujemy nadzienie:

1,5 kg jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
3-4 łyżki bułki tartej (ilość zależy od soczystości jabłek),
cukier -wg uznania.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, po czym dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko zmiękną. Studzimy i dodajemy cynamon, cukier, bułkę tartą, po czym wszystko dobrze mieszamy.

Ciasto:

400 g mąki,
15 dag masła (o temperaturze pokojowej),
15 dag cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany.

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki, po czym wszystko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie połówki. Każdą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką.

Jedną częścią wykładamy tylko spód wysmarowanej formy (o wymiarach 24 cm na 36 cm). Robimy widelcem dziury, kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie robimy dziury, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Surowego ciasta nie trzeba schładzać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

ania
  • ania
  • 13.06.2012 09:33

Robię ją często,dziękuję za tak prosty i wspaniały przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń
aneta
  • aneta
  • 02.06.2012 20:07

Szarlotka jest wyśmienita,innej już nie robię..Dziękuję za ten przepis;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
krystyna
  • krystyna
  • 04.05.2012 18:05

Piekę ją każdy piątek,zawsze się udaje:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Monika
  • Monika
  • 18.04.2012 20:13

Ja ją dwa razy w tygodniu piekę,jest wyśmienita!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gość
  • Gość
  • 30.12.2011 06:27

Od kiedy poznałam ten przepis,szarlotka gości co tydzień na moim stole.Jest przepyszna!

Komentarz został ukrytyrozwiń
gosc
  • gosc
  • 21.11.2011 18:19

Rewelacja,smakuje jak w dzieciństwie u mojej babci!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
JoAsia
  • JoAsia
  • 16.11.2011 10:50

Rewelacja!!! Szczególnie na następny dzień, kiedy nieco zwilgotnieje.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Dorota
  • Dorota
  • 01.11.2011 10:02

Robiłam już wiele szarlotek,ale ta przebiła wszystkie;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

świetny przepis. biorę 2 kg jabłek. Rozwałkowuję ciasto bardzo cieniutko, szczególnie cienko ten górny placek, nawet jeśli się będzie rwał w kawałki. Pychota.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.