Pastani z kulkami mięsnymi w sosie brokułowym to "dziesiąta woda po kisielu" włoskiego spaghetti carbonara. Pierwsza wersja powstała na skutek braku kilku składników. Kolejne, w wyniku przemyślanych zamian i starannego doboru dodatków. Efekt końcowy nie tylko zachwycił mą rodzinę, ale sprawił, że potrawa stała się "deską ratunkową" w dniach, gdy brak mi czasu na przygotowanie klasycznego obiadu.
Składniki na około 6 porcji:
500 gram makaronu Pastani świderki (ewentualnie rurki)
330 gram gęstej śmietany
duży brokuł
500 gram mięsa mielonego
2 kostki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
pieprz
sól
Przygotowanie:
1. Wstawiamy wodę na makaron. Dodajemy sól.
2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kostki warzywnej.
3. Mięso przyprawiamy według uznania, formujemy maleńkie kulki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
4.Do wrzącej w garnku wody wsypujemy makaron.
5. Podsmażone mięso łączymy z brokułem, dodajemy śmietanę , przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, gdy makaron będzie gotowy do odcedzenia.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?