Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

16147 miejsce

Przepis na (Wielko)piątkowy obiad [przepis]

Smak chłodnych zatopionych w śmietanie, jabłkach i porach śledzi, podanych z parującymi ziemniakami w mundurkach, jak żaden inny kojarzy się z Wielkim Piątkiem.

(Wielko)piątkowy obiad / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikTo moje danie z dzieciństwa. Śledź w śmietanie z jabłkiem i porem, podawany z ziemniakami w mundurkach, od zawsze, w każdy Wielki Piątek stanowi "jeden spożyty w ciągu dnia posiłek do syta". Danie urzeka prostotą i niepowtarzalnym smakiem, który już po pierwszym kęsie, zapada w pamięć na zawsze.

Idealny smak otrzymamy sporządzając danie ze śledzi typu Matias i gęstej, kwaśnej śmietany, a zbliżony, choć równie smaczny, używając gotowych filetów śledziowych w sosie śmietanowym.

Składniki

5-6 płatów śledziowych typu Matias
2-3 jabłka
1 por
duże opakowanie kwaśnej śmietany
cukier, sól, pieprz do smaku
ocet
ziemniaki
masło
ewentualnie ogórek konserwowy

Przygotowanie

Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przekładamy do miski i skrapiamy octem. Pora, zależnie od wielkości, kroimy w cienkie krążki lub pół-krążki. Ogórka i jabłka kroimy drobniutko, ewentualnie, gdy brak nam czasu lub cierpliwości trzemy na tarce. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy cukrem (około 2-3 łyżeczki), solą, pieprzem i wstawiamy do lodówki. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Najlepiej smakują, gdy przekrojone oprószymy masłem. Smacznego.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.