To moje danie z dzieciństwa. Śledź w śmietanie z jabłkiem i porem, podawany z ziemniakami w mundurkach, od zawsze, w każdy Wielki Piątek stanowi "jeden spożyty w ciągu dnia posiłek do syta". Danie urzeka prostotą i niepowtarzalnym smakiem, który już po pierwszym kęsie, zapada w pamięć na zawsze.
Idealny smak otrzymamy sporządzając danie ze śledzi typu Matias i gęstej, kwaśnej śmietany, a zbliżony, choć równie smaczny, używając gotowych filetów śledziowych w sosie śmietanowym.
Składniki
5-6 płatów śledziowych typu Matias
2-3 jabłka
1 por
duże opakowanie kwaśnej śmietany
cukier, sól, pieprz do smaku
ocet
ziemniaki
masło
ewentualnie ogórek konserwowy
Przygotowanie
Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przekładamy do miski i skrapiamy octem. Pora, zależnie od wielkości, kroimy w cienkie krążki lub pół-krążki. Ogórka i jabłka kroimy drobniutko, ewentualnie, gdy brak nam czasu lub cierpliwości trzemy na tarce. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy cukrem (około 2-3 łyżeczki), solą, pieprzem i wstawiamy do lodówki. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Najlepiej smakują, gdy przekrojone oprószymy masłem. Smacznego.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?