Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

3597 miejsce

Przepis na wilgotne ciasto kakaowe

Ciasto jest przeznaczone dla amatorów bardzo mokrych wypieków.

Niesamowicie wilgotne ciasto kakaowe. / Fot. Weronika ChilmonSuche składniki
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki sody
2/3 łyżeczki soli
1 szklanka gorzkiego kakao (około 5 dużych łyżek)
1,5 szklanki cukru

Składniki mokre:
3 jaja
1,5 szklanki maślanki
1 szklanka oleju
pół buteleczki olejku waniliowego
1,5 szklanki gorącej wody lub dobrej kawy rozpuszczalnej
Można również dodać kieliszek mocnej wódki lub rumu,

W misce wymieszać suche składniki, wcześniej przesiewając mąkę i kakao, dodać mokre składniki. Wszystko wymieszać (nie trzeba używać miksera). Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce, wysypanej bułką tartą lub mielonymi orzechami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i przez dokładnie 40 minut. Ciasto "pęknie", co oznacza, że jest już gotowe.

Nie pieczemy tego ciasta dłużej, bo zrobi się zbyt suche. Nie sprawdzamy patyczkiem, bo ciasto musi pozostać mokre.

Piekę to ciasto również w prodiżu.

Proporcje na prodiż:
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
2/3 szklanki gorzkiego kakao
1 i 1/3 szklanki cukru

2 jaja
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka gorącej wody lub kawy

Piec w wysmarowanym i wysypanym bułką tartą prodiżu przez 45 minut (nie dłużej, bo będzie suche).

Trzeba tylko pamiętać żeby gorącą wodę wlewać zawsze na samym końcu. Ciasto po wyciągnięciu minimalnie opadnie, ale gdy ostygnie jest niesamowicie wilgotne

Z tego ciasta robię czasami tort.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (7):

Sortuj komentarze:

JoAsia
  • JoAsia
  • 16.11.2011 10:57

To ciasto to poezja smaku. Wreszcie znalazłam to, czego szukałam dłuuuugi czas. Następnym razem dodałabym nieco więcej cukru lub nieco mniej kakao - wiadomo, rzecz gustu. ;) Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń
normalny
  • normalny
  • 14.12.2010 14:10

Dziękuję za odrobinę przedświątecznej normalności na tym portalu. Dominowały do tej pory anormalności niejakiej Jadzi /link - miłośniczki pieczonych karaluchów i antykatoliczki.
Sróbuję sobie poradzić z tym wypiekiem. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Szczęść Boże.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Basiu,ja daję olej słonecznikowy,nigdy nie dawałam płynnej margaryny.

Komentarz został ukrytyrozwiń
su
  • su
  • 14.12.2010 12:24

Gdybyscie drogie Panie wiedziły co w slangu dzisiejszej młodzieży co oznaza "wilgotne ciasto kakaowe " to pewnie zmieniłybyście tytuł....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jakiego oleju ? słonecznikowego czy rzepakowego? różnią się smakiem i można popsuć. Czy margaryna roślinna , płynna może zastąpić olej? przepis mi się bardzo podoba.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Podoba mi się ten przepis ze względu na składniki: kakao i maślanka.

>gorącej wody ub dobrej kawy rozpuszczalnej
Połknięte "l"

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wygląda pysznie, muszę wypróbować ten przepis :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.