Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

18170 miejsce

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami. Facet też potrafi!

Czy przekonanie, że faceci są lepszymi kucharzami to mit czy prawda? Nie wiem, ale pewne jest, że w kuchni potrafią sobie poradzić. Chcesz ugotować szybki, tani obiad? Żaden problem!

 / Fot. archiwum własneSzybko, tanio i smacznie możemy przygotować zapiekankę ziemniaczaną z jajkami. Na wstępie gotujemy 3-4 szt. ziemniaków, uprzednio obranych ze skórki. Należy pamiętać, aby ziemniaki nie były za miękkie, gdyż w następnym etapie będą one jeszcze smażone.

Rozgrzewamy na patelni oliwę, na którą wrzucamy posiekaną cebulę i średnio twarde ziemniaki pokrojone w dość duże kawałki. Do tego dodajemy startą na drobno na tarce marchewkę. Całość smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy według własnego uznania. Jeśli ktoś lubi dania pikantne, polecam odrobinę ostrego oleju chili.

 / Fot. archiwum własneGdy całość się smaży, przygotowujemy jajka. To procedura bardzo prosta. Wbijamy do niewielkiego garnka 3-4 sztuki jajek, dodajemy przyprawy: pieprz i sól, i rozbijamy ubijakiem.

Do smażonych wcześniej ziemniaków z cebulą i marchwią możemy dodać świeżą paprykę pokrojoną w kawałki. Do całości wlewamy przygotowane wcześniej jajka. Wszystko smażymy kilka minut, pilnując, żeby potrawa się nie przypaliła. W ostatnim etapie dodajemy pokrojony w grubą kostkę pomidor. Dodanie pomidora w ostatnim etapie sprawi, że będzie on prawie surowy, a to doda smaku potrawie.

 / Fot. archiwum własnePo wkrojeniu pomidora całość posypujemy żółtym serem startym na tarce, lub po prostu przykrywamy plastrami. Wierzch polewamy odrobiną śmietany i posypujemy świeżą natką pietruszki. Całość pod przykryciem trzymamy kilka minut do rozpuszczenia się żółtego sera. Uwierzcie, że da się zjeść!

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

" Wszystko smażymy kilka minut, pilnując, żeby potrawa się nie przypaliła." - no ja gdzieś przeoczyłam ten moment, ale nie było tak źle :D Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oczywiście, że żyjemy, panie Robercie! Danie lekkie, smakowało i choć składników dużo nie było, to wszystko trzeba robić w odpowiedniej kolejności w/g pańskiego przepisu. Sama zapiekanka nawet dla oka ławnie wyglądała, miała przyjemny zapach i smakowała i o to chodzi. Trzeba próbować, własnej roboty lepiej smakuje...dzięki panie Robercie i proszę o następny przepis...:) Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Joanna i pan Sławek! Żyjecie po konsumpcji mojego projektu? ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Fajny prosty przepis, wszystko mam...zabieram się do roboty...:) Pozdrawiam 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

To poproszę o wrażenia, czy smakowało ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Podoba mi się. Dzisiaj będzie na kolację. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.