Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

33799 miejsce

Przepisy na pyszną Wielkanoc bez glutenu

Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną delektując się smakiem tradycyjnych, polskich dań.

 / Fot. zsizNie wyobrażamy sobie świętowania bez uroczystego śniadania z żurkiem lub białym barszczem i słodkości w postaci pysznych mazurków czy bab. Co jednak w sytuacji, kiedy z naszej diety musimy wyłączyć produkty zawierające gluten? Jak wtedy przygotować Wielkanocne potrawy, by były nadal smaczne?

Bezglutenowe dylematy
Powodów wyłączenia glutenu z jadłospisu może być wiele, jednak najczęściej jest to choroba trzewna, alergia pokarmowa, choroba Duhringa bądź nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Osoby, które wykluczyły gluten z diety stają przed problemem zastąpienia produktów pochodzących z dobrze znanych zbóż jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Jak podkreśla Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”: ,,Istnieje wiele zamienników produktów zawierających gluten, a ich dostępność jest coraz większa. Wybieranie substytutów to także urozmaicenie na naszych talerzach. Mąki glutenowe możemy próbować zastąpić mąką kukurydzianą, gryczaną, ryżową, czy kasztanową – wszystkie są wolne od glutenu. W przypadku kasz wybierajmy gryczaną i jaglaną. Jak najbardziej odpowiedni będzie ryż, amarantus i komosa ryżowa.”

Przepis na …
Z pewnością Wielkanoc nie może się obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych polskich dań,
a mianowicie żurku lub białego barszczu oraz pysznej baby wielkanocnej! Jak zatem przygotować bezglutenowe wersje tych potraw? Z pomocą przychodzi kucharz programu edukacyjnego marki Winiary ,,Żyj smacznie i zdrowo” – Jerzy Pasikowski, który przygotował przepisy na pyszną, bezglutenową Wielkanoc. Szczegóły poniżej! Smacznego świętowania!
Więcej kulinarnych inspiracji na www.zyjsmacznieizdrowo.pl.

BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA

Ilość porcji: ok. 10
Kaloryczność: 1 porcja/ 223 kcal

Składniki:
6 Jajek
60g masła
45g mleka kokosowego
2 średniej wielkości obrane marchewki
2 średnie banany
250g mąki kasztanowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce i miksujemy blenderem z obranymi bananami, aż się połączą
w jednolitą masę. W misie mikserem ubijamy jajka ze szczyptą soli do momentu, aż się spienią
i znacznie wzrośnie ich objętość. Następnie dodajemy do siebie ubite jajka z rozpuszczonym masłem, mlekiem kokosowym i puree marchewkowo-bananowym – tak, by wszystkie składniki się połączyły. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do silikonowej foremki na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy babkę z formy
i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

WIELKANOCNY ŻUREK BEZ GLUTENU
Ilość porcji: ok. 6
Kaloryczność: 1 porcja/ 200 kcal

Składniki:
ZAKWAS BEZGLUTENOWY:
250ml wody
50g mąki kasztanowej
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
ŻUREK:
600ml wywaru z warzyw
600ml wody z kiszonych ogórków
250ml zakwasu kasztanowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 puszka mleka kokosowego
500g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
4 jajka
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Zakwas:
Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wystarczą trzy dni.
Żurek:
Do zagotowanego wywaru warzywnego dodajemy wodę spod ogórków, chrzan i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki i ugotowane na twardo jajka.
Przepisy autorstwa Jerzego Pasikowskiego, kucharza programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” marki Winiary.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.