Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

131277 miejsce

Przepisy wielkanocne z kajetów kucharskich moich prababć

W bogatych archiwach rodzinnych znalazłem oryginalne przepisy na Wielkanoc. Ponieważ zmieniły się na przestrzeni wieków gusty i smaki, postanowiłem je upublicznić. Jedynie przepis na paschę cesarską uwspółcześniłem, dwa pozostałe są w oryginale.

Tradycyjne palemki przygotowane na Niedzielę Palmową w Gdańsku. / Fot. PAP/Roman JocherBaba kawalerska Wg „Kucharki szlacheckiej” Marciszewskiej.
Jak 2 szklanki z białkami ubić mocno, potem dodać pół szklanki sklarowanego masła, 2-3 lutów drożdży i mocno ucierać. Po dobrem roztarciu, dodać 5 szklanek mąki pszennej i wymiesiwszy dobrze, postawić ciasto, aby podeszło. Potem dodać cukru, ile kto chce, soli, następnie wymiesić dobrze powtórnie i włożyć do formy. Jak wyrośnie, wstawić do pieca na godzinę.

Mazurek bakaliowy. Wedle „Kucharki szlacheckiej” Marciszewskiej.

Ile zaważą jaja w skorupach po tyle mąki, cukru i różnych bakalii - rodzynek, migdałów, daktyli, fig, skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Żółtka rozetrzeć z cukrem, wsypać mąkę i bakalie drobno pokrajane, wymieszać dobrze, zakropić sokiem z cytryny, dodać dla zapachu pomarańczowego lub muszkatowego kwiatu. Ubić białka na pianę i zmieszać z tą masą. Rozciągnąć na blasze wysmarowanej masłem lub na opłatkach.

Pascha cesarska. Wersja uwspółcześniona, w formie drewnianej lub w doniczce glinianej.

Nasze prababcie do przyrządzania paschy używały specjalnych drewnianych form z otworem w dnie. Serowy deser był wtedy w kształcie stożka lub innej figury geometrycznej, uzyskiwał również pożądaną wilgotność. Tak przygotowana pascha powinna mieć delikatną, kremową konsystencję, a jednocześnie taką zwartość, by się nie rozpadała. Dziś babcine formy znajdziemy tylko w muzeum, ale ich funkcję z powodzeniem pełnią doniczki, przeznaczone wyłącznie do tego celu, najlepiej nowe i z dziurką.

1 kg sypkiego białego sera, 4 żółtka, 3 jaja, 1,5 szklanki kremówki, 250 g miękkiego masła, 250 g cukru, 1 laska wanilii, bakalie. Do dekoracji: płatki migdałów, polewa czekoladowa, owoce kandyzowane i inne wg uznania i swoich upodobań.

Przygotowanie: Przetarty przez sito ser, żółtka, jaja, masło i kremówkę ucierać w garnku na małym ogniu. Podgrzewać, aż zacznie bąbelkować, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i szybko schłodzić, wstawiając garnek do miski z wodą i lodem. Mieszać, aż całkiem ostygnie. Utrzeć z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać wnętrze, dodać do sera razem z posiekanymi bakaliami i wymieszać. Formę najlepiej z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić kremem. Obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Paschę, wyjąć do góry dnem na półmisek i udekorować odłożonymi bakaliami i na przykład płatkami migdałów, orzechami pokrojonymi w paseczki lub startymi, można polać polewą czekoladową i udekorować innymi dodatkami np. owocami kandyzowanymi.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Czytając powyższy artykuł - przypominają mi się zapachy z lat dziecięcych;)) Pozdrawiam serdecznie

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pascha to delicja, ktora podniecam sie czytając przepisy; raz zrobiłem w zyciu, wedlug mnie była calkiem niczego, ale domownikom nie przypadła do gustu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeżeli chcesz wyrazić opinie kliknij gwiazdkę ,to dla mnie najsympatyczniejszy komentarz,jeżeli przepis Ci się nie podoba napisz lepszy,jeśli zmodyfikowałeś go wpisz to w komentarzu.Dziękuję i pozdrawiam serdeczni

Komentarz został ukrytyrozwiń

No,no panie Lesławie, od samego czytania juz ślinka leci.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Postaram się upiec paschę, po raz pierwszy w życiu i to od razu cesarską!

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja posiadam oryginalny przedruk z 1911 "365 obiadów" Ćwierczakowiczowej....co za przepisy, palce lizać !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.