Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

15686 miejsce

Przewodnik po Warszawie ze smakiem. Wietnamska strona stolicy

Zapraszam do lektury kolejnego odcinka "alternatywnego przewodnika" po Warszawie. Kulinarnym tropem smaków i smaczków. Dzisiejsze zwiedzanie stolicy proponuję od jej etnicznej - wietnamskiej strony.

Toan Pho / Fot. Ewa Tina SzafranowiczNie należę do grona zupowych fetyszystów, ale wietnamska PHO była dla mnie istotnym odkryciem smakowym. Na tyle istotnym, że postanowiłam najlepsze miejsce, gdzie ową zupę podają przedstawić już w drugim odcinku przewodnika.

Nie ma już wietnamskich knajpek na Stadionie Dziesięciolecia, ale nie powinniśmy rozpaczać. Zamiast bowiem tworzyć kulinarne getta asymilują się z mapą kulinarną Warszawy. Zupa Pho, kandydat do miana warszawskiego specjału w ramach akcji "Polska je je je" to nic innego jak wietnamski rosół z makaronem. Zazwyczaj podawany z wołowiny (PAH BO) lub kurczakiem (PAH GA).

Najstarszą ze znanych informację o zupie PHO, możemy znaleźć w książce kucharskiej z 1935 zupa PHO PAH BO / Fot. Ewa Tina Szafranowiczroku, autorstwa hrabiny Marphy. Makaron ryżowy, kiełki, świeże zioła w aromatycznym i piekielnie rozgrzewającym bulionie. Nic wielkiego? Spróbuj, a zobaczysz. Zakochany lub rozczarowany wstaniesz od stołu. PHO zjeść trzeba na Chmielnej. Dlaczego? Bo tak. A dlaczego dzieła Michała Anioła są genialne? Miejsce niewiele różni się w „designie” od barów mlecznych w Polsce czy Wietnamie. Wrażenia kulinarne są jednak lepsze, jak twierdzą bywalcy, niż w samym Paryżu.

Toan Pho – Warszawa-Śródmieście, ul. Chmielna 5/7

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

Sławomir cichawa
  • Sławomir cichawa
  • 28.06.2011 11:00

Zupa pho, na ulicy Chmielnej, to obecnie najlepsza zupa Pho w Warszawie, drugie takie miejsce to Wolka Kosowska bar PHo Hien.
Od ponad 10 lat znam Touana', i uważam, że zupa, którą gotuje, jest u niego najlepsza, może nawet smakuje mi lepiej niż w Wietnamie, gdzie byłem kilka razy.
Zupa ta ma wiele odmian, i można ją doprawiać wg własnego uznania. Jest to zupa dla smakoszy, którzy potrafią docenić taki smak, nie dla tych, którzy jedzą w zwykłych wietnamskich budkach.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kimchi jest właśnie koreańskie - to tam potrawa narodowa:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Co do kapusty polecam wietnamskie jej wydanie :kimchi.

Komentarz został ukrytyrozwiń

wszystko jest względne - pozwoliłam sobie zacytować mądrą maksymę
- przez kilka lat mieszkałam wspólnie z dziećmi i młodzieżą koreańską koło Otwocka (w Świdrze) Serwowano nam oczywiście polskie potrawy. Ale z okazji Rocznic i Świąt zdecydowanej większości wychowanków, bywały dania narodowe. W pewnym stopniu były to tylko namiastki - ale dlaczego nie - smak kapusty do dziś mam na podniebieniu... :)))). Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kuchnie azjatyckie są smakowo interesujące.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ewo, pełna zgoda. Znajomi zaprowadzili mnie właśnie na Chmielną i od tej pory wszystkim polecam to miejsce :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przyjemna knajpka jest przy ul. Widok. Spory wybór przeróżnych ramen.

Komentarz został ukrytyrozwiń

a ja nie lubię modnego ostatnio "rosołu Pho", chociaż przepadam za kuchnią chińską z barów wietnamskich (!)
jadłem zupę na Chmielnej i smakowała głównie glutaminianem sodu i cebulą. nie skończyłem nawet.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.