Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

3568 miejsce

Przyprawy przywożone z wakacji. Szafran

Szafran kusi nas swoją intensywną barwą, ciepłym, korzennym aromatem i sławą najdroższej przyprawy świata.

Pachną nim wzgórza La Manchy w Hiszpanii, Kreta, południowy Chorasan w Iranie, Kaszmir, Maroko, Turcja i San Gavino Monreale na Sardynii i włoska Abruzja. Był podawany na stołach starożytnego Rzymu i Egiptu. Używano go do produkcji perfum i maści w Grecji, a książęta Prowansji nakładali dotkliwe podatki na handlujących nim kupców. Na jego wysoką cenę wpływa fakt, że bardzo lekkie kwiaty muszą być zebrane ręcznie w ciągu zaledwie 3 tygodni. Zbieracze pracują o świcie, kiedy to otwierają się kielichy i ułatwiają dostęp do pręcików. W naszych sklepach 0,5 g nitek kosztuje ok. 13zł. Na egipskich bazarach 1 g to wydatek rzędu 3-6 zł. Nic zatem dziwnego, że jego miłośnicy wracają z wakacji z pokaźnym zapasem tej drogocennej przyprawy.

Jak kupować?


Ze względu na wysoka cenę i kłopotliwą obróbkę szafranu, nie brakuje sposobów jego fałszowania. W XIV wiecznej Anglii za nieuczciwe praktyki karano nawet śmiercią. Teraz musimy chronić się sami. Szafran należy kupować w postaci wysuszonych, jasnopomarańczowych pręcików z jasnymi plamami. Jego sproszkowana wersja jest zbyt łatwa do podrobienia. Zamiast szafranu, żądni szybkiego zysku sprzedawcy oferują pręciki krokosza barwierskiego. Jest on znacznie tańszy w uprawie i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Barwi potrawy na złotawy kolor, ale nie nadaje im lekko gorzkawego smaku i charakterystycznego zapachu.

Do czego używać?


Idealnie komponuje się z daniami rybnymi i z ryżem. Dodaje się go do francuskiej bouillabaise (zupa rybna) i hiszpańskiej paelli. Jego smak wyczuwalny jest w meksykańskim arroz con pollo (ryż z kurczakiem), indyjskim biryani (ryż z dodatkiem mięsa, warzyw lub ryb)i włoskim risotto. Jest nieodzownym składnikiem angielskich szafranowych ciasteczek i likieru chartreuse (francuski likier ziołowy). W naszej kuchni może być dodawany nawet do rosołu.

Jak używać?


Przed użyciem moczymy go w niewielkiej ilości (1:3) ciepłej wody aż pojawi się żółty kolor. Płyn ten dodajemy do potraw pod koniec gotowania. Nie należy używać drewnianych łyżek. Łatwo chłoną kolor i nie dają się domyć. W końcu szafran to także trwały barwnik do tkanin. Nie powinno się też przesadzać z jego ilością. Na potrawę dla 4-6 osób wystarczy zaledwie szczyptę. Smacznego.

Wiadomości24 to serwis tworzony przez ludzi takich ja Ty. Wiesz więcej? Zarejestruj się i napisz swój materiał, dodaj zdjęcia, link, lub po prostu skomentuj. Tylko tu masz szansę, że przeczyta Cię milion!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 24.08.2011 07:57

Bardzo przydatne rady...

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gerard Stenc
  • Gerard Stenc
  • 23.08.2011 17:50

Piękna i ciekawa roślina!Aby otrzymać 1 kg drogiego proszku, potrzeba ok.150 tyś.kwiatów . W Polsce rośnie szafran spiski /okl.Bochni i chyba Podhala/ Na działce mam krokusy identyczne jak szafran uprawny.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Trzeba uważać jakie przyprawy zamierza się przywieźć do kraju.
Kilka z ziół, chociaż znanych od tysięcy lat jest obecnie nielegalnych i zabronionych ;-))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.