Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszny torcik truskawkowy

Ewa Bo
Ewa Bo
"173 specjały siostry Anastazji". Kraków. Wydawnictwo WAM.
"173 specjały siostry Anastazji". Kraków. Wydawnictwo WAM. Okładka książki
Rozpoczął się sezon truskawkowy. Proponuję wykorzystać te smaczne owoce do ciasta, które będzie cieszyć oczy i podniebienie.

Torcik z truskawkami

Biszkopt

Pieczemy biszkopt lub (jeśli ktoś obawia się, że mu opadnie) korzystamy z gotowych spodów (do nabycia w marketach), albo z ciastek - biszkoptów (okrągłe lub podłużne).

Masa

Składniki:
1/2 l słodkiego mleka
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe albo waniliowe
1 cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku

Wykonanie
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wlać budyń i ugotować. Kostkę masła utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.

Polewa truskawkowa

Składniki:
truskawki
2 galaretki truskawkowe (lub inne)

Wykonanie
Na krem układamy truskawki. Zalewamy je tężejącymi galaretkami.
Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Później kroimy i jemy.

Przepis prosty, a ciasto przepyszne.

Życzę smacznego!

* Torcik ten powstał po małych zmianach dokonanych przeze mnie w oryginalnym przepisie na
ciasto truskawkowe. Znalazłam je w książce kucharskiej "173 specjały siostry Anastazji" wydanej przez krakowskie Wydawnictwo WAM.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto