Torcik z truskawkami
Biszkopt
Pieczemy biszkopt lub (jeśli ktoś obawia się, że mu opadnie) korzystamy z gotowych spodów (do nabycia w marketach), albo z ciastek - biszkoptów (okrągłe lub podłużne).
Masa
Składniki:
1/2 l słodkiego mleka
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe albo waniliowe
1 cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku
Wykonanie
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wlać budyń i ugotować. Kostkę masła utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.
Polewa truskawkowa
Składniki:
truskawki
2 galaretki truskawkowe (lub inne)
Wykonanie
Na krem układamy truskawki. Zalewamy je tężejącymi galaretkami.
Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Później kroimy i jemy.
Przepis prosty, a ciasto przepyszne.
Życzę smacznego!
* Torcik ten powstał po małych zmianach dokonanych przeze mnie w oryginalnym przepisie na
ciasto truskawkowe. Znalazłam je w książce kucharskiej "173 specjały siostry Anastazji" wydanej przez krakowskie Wydawnictwo WAM.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?