Facebook Google+ Twitter

Rajskie przysmaki jesienne

Pewnie to rajskim jabłuszkiem Ewa nakłoniła Adama do grzechu. Zaiste, nie ma się czemu dziwić, bowiem owoce jabłoni rajskiej (Malus pumila var. paradisiaca) oraz wielu gatunków i odmian podobnych są śliczne i powabne.

 / Fot. Barbara PodgórskaJabłonie, określane wspólnym mianem „rajskie”, posiadają nie tylko walory ozdobne, ale i kulinarne, szczególnie te o większych owocach. Można je jadać na surowo, chociaż nie są nadzwyczaj smaczne, można przygotowywać z nich kompoty, konfitury, nalewki, można także nadziewać nimi pączki i knedle, smażyć w syropie a potem używać jako dekoracje do ciast i tortów, marynować i kwasić na zakąski, można wreszcie wykorzystać do duszonych dań rybnych i mięsnych.

Podajemy garść przepisów.

Konfitury z rajskich jabłuszek
2 kg rajskich jabłuszek, 1 kg cukru, 1 litr wody.
Dojrzałe jabłuszka odszypułkować, pozbawić resztek okwiatu. Umyć, odsączyć. Zagotować syrop z wody i cukru. Do wrzącego syropu wsypać jabłuszka, doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Operacje krótkotrwałego gotowania powtarzać kilkakrotnie, aż owoce nabiorą ładnej brunatno-purpurowej barwy i się skurczą. Gorące przełożyć do małych słoiczków. Dla pewności można krótko pasteryzować. Podawać jako wyborny smakowity dodatek do herbaty.

Pączki z rajskimi jabłuszkami
Na ciasto: 50 dag maki pszennej, sol, 5 dag drożdży piekarniczych świeżych, 20 dag masła, 4 żółtka jaj kurzych, ½ szklanki gęstej śmietany kwaśnej, 1 łyżka cukru waniliowego; na nadzienie jabłuszka rajskie albo konfitury z nich; do smażenia 1 l oleju; cukier puder i sproszkowany cynamon do posypywania.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, posolić, starannie posiekać z miękkim masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, a gdy się rozpłyną, połączyć ze śmietaną i żółtkami jaj. Dodać zaczyn do mąki z masłem, połączyć siekając nożem, następnie krótko zagnieć. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić na kwadraty dopasowane wielkości do jabłuszek. Na środku kawałka ciasta kłaść owoc lub konfiturę, skleić brzegi, uformować kulę. Smażyć na głębokim tłuszczu, na rumiano. Wyjąć, osączyć na sicie albo na bibule, oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem

Rajskie jabłuszka w syropie
1 kg rajskich jabłek, 4 szklanki cukru.
Jabłuszka dokładnie umyć, osączyć, nie usuwać ogonków. Skórkę nakłuć, aby zapobiec pękaniu podczas gotowania. Owoce wrzucić na 5 minut do wrzątku, wyjąć łyżką cedzakową, umieścić w szerokim rondlu, wsypać 1 i 1/3 szklanki cukru, wlać tyle wody, aby tylko pokryła jabłuszka, przykryć, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia zagotować i natychmiast po zawrzeniu syropu zdjąć z ognia, dosypać następne 1 i 1/3 szklanki cukru, pozostawić. Trzeciego dnia wsypać resztę cukru, owoce doprowadzić do wrzenia i zestawić z pieca. Gorącym przetworem napełniać wyparzone słoiczki, szczelnie zakręcać, stawiać do góry dnem do ostudzenia. Podawać jako konfiturę do herbaty albo stosować do dekoracji deserów, ciast, ciastek i tortów.

Rajskie jabłka marynowane
Jabłka pozbawić ogonków i resztek okwiatu, umyć, obgotować w pól litra wody, odcedzić. Układać w niewielkich słoiczkach. Do wody po gotowaniu owoców dolać pól szklanki octu winnego 10-procentowego, 40 – 50 dag cukru, goździki, szczyptę cynamonu, zagotować. Wrzącą zalewę rozlać do słoików z jabłkami. Pasteryzować przez 15 - 20 minut.

Rajska nalewka
30 dojrzałych jabłuszek rajskich, 0,5 kg cukru, 1 l spirytusu 70, 1 l wody mineralnej lub źródlanej.
Jabłuszka przebrać, umyć, osączyć pokroić na ćwiartki, wsypać do słoja, zlać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie na słońce. Następnie nalew zlać, przefiltrować, wymieszać z syropem sporządzonym z cukru i wody źródlanej. Odstawić na miesiąc, ponownie zlać, przelać do szczelnie zamykanych butelek.

Ryba duszona z kapustą i rajskimi jabłuszkami
1 kg dowolnej ryby, 1 nieduża główka kapusty, 2-3 łyżki smalcu, 4 garście rajskich jabłuszek, sól.
Sprawioną rybę umyć, podzielić na dzwonka. Kapustę grubo posiekać. Brytfannę lub inne żaroodporne naczynie posmarować smalcem, układać warstwami porcje ryby i kapusty, oprószając solą. Wierzchnią warstwę powinna stanowić ryba, na której rozłożyć opłukane i przekrojone na połowy rajskie jabłuszka. Przykryć. Wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220º C.

Sałatka z rajskich jabłek w marynacie
1 kg rajskich jabłek, 3-4 jabłka, najlepiej antonówki, ½ łyżki cynamonu w proszku, 2 łyżki cukru; na zalewę: 1 l wody, ½ szklanki cukru, 1 szklanka octu winnego, 1 cebula, 5 liści laurowych, 5-10 ziaren ziela angielskiego, odrobina soli.
Sporządzić zalewę z podanych składników, oprócz octu, zagotować. Wlać ocet i ponownie zagotować. Rajskie jabłuszka z ogonkami umyć, osączyć ułożyć w dużym słoju, zlać marynatą, odstawić na dobę. Następnie jabłuszka wyjąć, ułożyć w salaterce, posypać grubo startymi jabłkami, oprószyć cynamonem zmieszanym z cukrem. Podawać do dań mięsnych z cielęciny, wołowiny i z drobiu.

Smacznego życzą Barbara i Adam Podgórscy
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Nigdy nie robiłam rybę duszoną z kapustą i rajskimi jabłuszkami,jak to smakuje????

Komentarz został ukrytyrozwiń

:)
Smacznego na 5+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.