Facebook Google+ Twitter

Ranking produktów powstrzymujących proces starzenia

Listy i rankingi spotykamy obecnie w każdej dziedzinie życia. Dziś dołączymy do nich kolejną siódemkę zwycięzców. Najlepszych, zdaniem portalu realbuzz.com, produktów żywnościowych powstrzymujących procesy starzenia się.

Zielona herbata / Fot. Wikimedia CommonsWiększość z nas chciałaby stale wyglądać tak świeżo i młodo jak to tylko możliwe i mimo, że nie ma sposobu na to, by zatrzymać lub cofnąć czas, znanych jest kilka strategii powstrzymujących starzenie. By zachować dobry wygląd bez względu na wiek, należy je poznać i poddać się ich działaniu. Jednym z dobrych sposobów może być zmiana nawyków żywieniowych i przejście na indywidualnie zbilansowaną dietę. Niektóre z jej składników są naprawdę skuteczne i dostarczają nam dodatkowej amunicji do walki z oznakami starzenia się. Poniżej przedstawiamy tę "wspaniałą siódemkę":

Zielona herbata

Korzyści wynikające ze spożywania tego napoju są naprawdę niezliczone. Uważa się, że zielona herbata pomaga stabilizować ciśnienie, obniża zawartość cukru we krwi, wspomaga system odpornościowy, obniża poziom cholesterolu. Wyniki ostatnich badań dowodzą, że może ona również spełniać pozytywną rolę w profilaktyce nowotworów. Bogactwo pozytywnych oddziaływań stawia zieloną herbatę na czele naszej listy produktów spożywczych powstrzymujących oznaki starzenia się. Można powiedzieć, że to właśnie ona zasługuje na miano eliksiru życia.

Zielone warzywa liściaste

Mimo że, jedzenie szpinaku nie cofnie nas w lata pierwszych miłosnych uniesień, ma on z pewnością doskonałe właściwości wspomagające nasz system immunologiczny. Ma to związek z faktem, że zarówno szpinak, jak i inne liściaste warzywa takie jak jarmuż czy kapusta chińska, zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, który chroni nasze DNA i naczynia krwionośne przed niebezpiecznymi zmianami. Zdrowy układ krwionośny zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystapienia nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorób nerek czy demencji starczej.

Czarna czekolada

Kto by przypuszczał, że ten ciemny i słodki smakołyk znajdzie się na naszej liście? Okazuje się jednak, że czekolada może efektywnie wspomagać walkę z niektórymi oznakami starzenia się. Zawarte w niej kakao bogate jest w antyoksydanty z grupy flawonoidów, które pomagają zachować i chronić prawidłowe funkcje naczyń krwionośnych. W konsekwencji nasz organizm jest mniej podatny na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2, demencję czy choroby nerek. Nie przesadzajmy jednak z czekoladą. Dla zdrowia wystarczy jedna tabliczka dziennie. Pod warunkiem, że zawiera co najmniej 70 procent kakao.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (10):

Sortuj komentarze:

Aneta KASH, Poznań
  • Aneta KASH, Poznań
  • 22.05.2011 00:16

CZEKOLADA. Błędy IG. Czekolada 70%. M. MONTIGNAC.
BH.210.
MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny. *

CZEKOLADA GORZKA:
Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie ew. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie. I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę.

PRZYKŁAD:
Czekolada gorzka, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na Ich klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22.

PRAWDA RZECZYWISTA WYGLĄDA JEDNAK, OTO TAK:
Cukier spożywczy zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu o ok. 42% wzrostu, a organizm tworząc trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; realizuje biologicznie znane procesy tak, iż mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ. Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która również odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny. Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste.

CZEKOLADA TAK ZAKWALIFIKOWANA, JEST NAJLEPSZYM PRZYKŁADEM NA BRAK BADAŃ:
I kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji NISKICH węglowodanów. *

GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

CZEKOLADA GORZKA: to
35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości, i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. trans !! Ekspresowe tycie gwarantowane. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim zdrowiu, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !!

Fabryki smaku działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny marketing, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, smaczniejsze. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.210.
ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Komentarz został ukrytyrozwiń
Weronika CAIN,W-wa
  • Weronika CAIN,W-wa
  • 07.02.2011 23:23

JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.

POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

ZOBACZ TEŻ; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

Komentarz został ukrytyrozwiń

Krzysztof Masłowski - kompletną bzdurą nazwałem ranking a nie jego opis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zanim się coś nazwie kompletną bzdurą należy artykuł przeczytać z uwagą i zrozumieniem. Myslę Mariuszu, że nie zauważyłeś wstępu i z zaciekawieniem przeszedłeś do samej listy produktów. Powtórzę więc raz jeszcze specjalnie dla ciebie: "Jednym z dobrych sposobów może być zmiana nawyków żywieniowych i przejście na indywidualnie zbilansowaną dietę. Niektóre z jej składników są naprawdę skuteczne i dostarczają nam dodatkowej amunicji do walki z oznakami starzenia się". Jeżeli to nazywasz bzdurą to nie bardzo rozumiem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kompletna bzdura, choćby dlatego że dieta powinna być dostosowana indywidualnie do osoby. Powinna zależeć od jego wagi, wieku, chorób, trybu życia, itd. Toteż taki ranking dla całego gatunku, więcej wywoła szkód niż przyniesie pożytku. Anorektycy będą tylko pić wodę i herbatę, cukrzycy i otyli jeść czekoladę, alkoholicy opijać się winem, chorzy na serce przedawkowywać płyny, itd., bo każdy wybierze z listy co sam lubi (i co mu szkodzi).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Za produktami sojowymi nie przepadam, ale to czerwone wino i CZEKOLADA, nawet czarna. Ile bym dała by móc ją jeść. Niestety na razie muszę stosować się do swojej diety link

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 01.10.2010 17:04

Co za pech, wszystko co dobre to niezdrowe:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Leszku, widocznie mięsko sprzyja procesowi starzenia. Z drugiej strony znane jest powiedzenie: "Chcesz być piękna musisz cierpieć". :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A nie ma na tej liście czegoś bardziej smacznego...jakieś mięsko?

Komentarz został ukrytyrozwiń
Barbara R Kukulska
  • Barbara R Kukulska
  • 01.10.2010 15:39

wszystko się zgadza, tylko soja jest z plantacji traktowanych chemią. Bo to że jest gen - manipulowana nie szkodzi, ale to że odporna jest na pestycydy jest dla nas straszne, bo zjadamy w niej ich straszliwe ilości bardzo trujące.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.