Facebook Google+ Twitter

Raw-Food dla miłośników zdrowego żywienia?

"Ten, to zamierza przestawić swoją dietę, powinien kilka dni pościć" radzi Christine Volm, autorka książki o zdrowym żywieniu. Po tej wstrzemięźliwości pierwsze jabłko cudownie smakuje, a to ułatwia rezygnację z dotychczas przygotowywanych posiłków.

Człowiek diametralnie różni się od innych organizmów żyjących na Ziemi. Niezaprzeczalne jest, że człowiek stoi na szczycie łańcucha pokarmowego. Ani zwierzęta, ani ludzie nie mogliby egzystować bez roślin. One to dzięki fotosyntezie tworzą związki organiczne, są więc samożywne. Ludzie i zwierzęta mogą egzystować tylko dzięki nim. Człowiek w przeciwieństwie do zwierząt nauczył się przetwarzać żywność. Jego inteligencja pozwoliła mu na ujarzmienie ognia i wykorzystanie go do własnych celów, w pierwszym rzędzie do zaspokojenia głodu.

Przez wiele lat ludzie posilali się tym co znajdowali w swoim sąsiedztwie. Początkowo zmiany w obróbce żywności i przyrządzaniu potraw następowały powoli. Rozwój gospodarczy oraz podróże przyczyniły się do urozmaicenia jadłospisu.

Rozwój techniczny i technologiczny zmuszał człowieka do ciągłej zmiany stylu życia. Cykl dnia pracującego człowieka nie pozwalał mu na regularne posiłki o stałych godzinach. Tak więc, gdy pojawiły się ciepłe bułeczki z kiełbasą w środku, zwane hot dogami przyjęte zostały przyjęte z radością. Potem pojawiły się inne rodzaje tak zwanego szybkiego jedzenia i zyskały miliony zwolenników na całym świecie. Mijały lata i stwierdzono, że fast foody przyczyniają się do otyłości, a następnie do chorób.

Ludzie na nowo odkryli korzyści z tradycyjnego sposobu odżywiania się i tak powstała organizacja promująca Slow Food. Tutaj chodzi nie tylko o zaspokojenie głodu, ale ważne jest delektowanie się posiłkiem, jego smakiem i zapachem. Poza tym diety ludzi są bardzo różnorodne, niezależnie od tego w jakim kraju żyjemy.

Wegetarianizm, który rozwinął się na subkontynencie indyjskim ma swoich zwolenników w Europie, Ameryce i Australii.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (17):

Sortuj komentarze:

gawqyrqh
  • gawqyrqh
  • 13.07.2011 11:42

7Qa3ww <a href="http://hvfiepzzqqme.com/">hvfiepzzqqme</a>, [url=http://cgzsppsnetep.com/]cgzsppsnetep[/url], [link=http://uteljumdfnti.com/]uteljumdfnti[/link], http://erttzfyjvzhm.com/

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oj Małgosiu, nie będę się katować!
Całe życie jem niezdrowo - nie polecam, innym może szkodzić.
Ja czuję się swietnie, jestem w dobrej kondycji.
Trzymam sie tylko zasady polecanej przez Hankę Bielicką NŻD,
co znaczy: nie żryj dużo! :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo cenne. Nasze pospolite jedzenie jest niebezpieczne. Jestem przekonany, że powinno być zakazane. A przemysłowa hodowla to zbrodnia. Nie tylko na zwierzętach.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 29.08.2010 15:46

Żywność, zioła... Cóż... Nie dajmy się zwieść temu co pisze na opakowaniu, czy pokazują w reklamach. Sam osobiście widuję jak kwiecie lipy zbierane jest z drzew przydrożnych, gdzie wyziewy spalin nie pozostawiają żadnych złudzeń. Tak zbierane kwiaty lipowego drzewa odstawiane są do miejsc skupu ziół.... Jedyną gwarancją na zdrowszą żywność jest to ,że samemu się coś uprawia i samemu uchowa... Monopol nie zawsze bywa najzdrowszy, liczy się ilość, nie jakość... Temat oczywiście ciekawy i dlatego od siebie 5* przybiję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Małgosiu, masz dużo racji. Powinniśmy jeść surowe warzywa, owoce i... jeszcze na domiar złego, pochodzące z naszego regionu, a nawet obszaru mikroklimatycznego. Trudne to, ale możliwe. "Wszedłem" w kapustę pekińską, którą z marchewką i ziołami zawsze na śniadanko jem. Do tego jakiś serek żółty + oliwa z oliwek (czasem olej rzepakowy). Polecam dla wszystkich poza tymi, którym taka świeża kapusta szkodzi.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 18.08.2010 20:53

Chciałabym móc się zaopatrywać w zdrową żywność blisko domu, nie dźwigać siatek bo przyznam się ,że ja nie cierpię zakupów i to żadnych. Nie jestem zmotoryzowana a wożona tylko co sześć tygodni i to krótko:) Na moim osiedlu co otworzą taki sklep to szybko zamykają bo drogo a i nie do końca są uczciwi a w Hali targowej nigdy nie lubiłam robić zakupów ...nie lubię dużych targów.
Mam ze sobą kłopot bo lubię naszą tradycyjną kuchnię ale odżywiam się "zdrowiej" bo zamiast smażyć piekę w rękawach, odtłuszczam co się da i ciągle się staram do czego zmusza mnie poniekąd moja tarczyca....a słodycze uwielbiam od paru lat i na tym polu to dopiero staczam boje:))

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 18.08.2010 20:28

Serdecznie zapraszam Małgosiu, masz całkiem niedaleko do Trzcianki :))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Joasiu lubisz niezdrowe? Może słodycze? Ale czy wszystkiego mamy sobie odmawiać:)?
Izo staram sie kupować na wyczucie i zapach, ale 100 proc. pewności nie ma, ale powiedzmy .. bez przesady.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kupując produkty BIO nie zawsze mamy gwarancję pochodzenia. Polecałabym na wyczucie i zapach.
Joasiu we Wrocławiu widziałam sklepy z naturalną żywnością. Polecam ci też Halę targową na Nankera, jest drożej ale tam masz wszystko w najlepszym gatunku.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 18.08.2010 20:08

Jeżeli chodzi o mnie to akurat uwielbiam wszystko co niezdrowe:))) Walczę z tym, nawet wygrywam ale czy jestem w pełni szczęśliwa:)?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.