Facebook Google+ Twitter

Rosja: Dlaczego zdrożał cukier?

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2009-02-26 10:38

Rosyjski Urząd Antymonopolowy analizuje przyczyny wzrostu cen cukru. W ciągu kilku tygodni jego cena wzrosła o 16 procent.

Media zwracają uwagę, że w hurtowniach kilogram cukru kosztuje około 20 rubli, czyli równowartość 2 złotych. W sklepach cukier jest ponad dwukrotnie droższy.

Urząd Antymonopolowy zastanawia się, czy nie ma zmowy monopolistów. W Rosji cukier wytwarza 76 cukrowni należących do 26 kompanii, konkurencja na rynku powinna więc istnieć. Nie można też mówić o deficycie, gdyż pod koniec roku w magazynach zalegało prawie 3 miliony ton cukru. Do tego w Rosji spada produkcja słodyczy.

Jedna z przyczyn wzrostu cen może kryć się w zależność Rosji od importu. Rosjanie spożywają rocznie 6 milionów ton cukru, z czego 40 procent pochodzi z importu. W warunkach dewaluacji rubla, cena w miejscowej walucie wzrosła.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.