Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

96554 miejsce

Różyczki dla łasucha

Kto lubi przyjmować gości, powinien liczyć się też z tym, że lubią urozmaicenie. Po serii ciast, które nie muszą być pracochłonne, przychodzi czas na ciasteczka. I to nie byle jakie ciasteczka.

"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia" - George Bernard Shaw, irlandzki dramaturg i prozaik. Dzielę się więc z Wami przepisem na pyszne karnawałowe różyczki:


Składniki:

35 dag / 350 g mąkiCiasteczka domowej roboty / Fot. Beata Gumienna
6 żółtek
5 dag / 50 g masła
3 łyżki rumu/whisky
2 jajka
60 ml gęstej śmietany
aromat pomarańczowy
olej do smażenia
dżem
cukier puder
sól
ziemniak

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać 7 żółtek, jajko, śmietanę i aromat. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli i rum/whisky. Ciasto rozwałkować na grubość 1 mm i posypać niewielką ilością mąki. Na jedną różyczkę potrzebne są 3 krążki. Każdy z nich powinien być mniejszy od poprzedniego. Brzegi krążków naciąć nożem czterokrotnie, a środki posmarować białkiem z jajka. Skleić krążki od największego do najmniejszego i nadać im kształt palcami. Obrać ziemniaka i pokroić go na plasterki.

Zagotować w garnku olej, wrzucać po 2 plasterki na każdą turę różyczek. Włożyć różyczki do garnka z rozgrzanym olejem, wierzchołkami do spodu. Odwrócić je i smażyć tak długo, aż osiągną pozłacany kolor. Wyjąć z garnka, ułożyć je na papierowych ręcznikach, aby obciekły z oleju. Ostudzone przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i udekorować dowolną konfiturą.

Różyczki są przepysznym dodatkiem do kawy, herbaty czy grzanego wina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.