Facebook Google+ Twitter

Rudy rydz już zagościł w naszych lasach!

Dobra wiadomość dla sympatyków grzybobrania: tak długo oczekiwany, jeden z najsmaczniejszych grzybów dał o sobie znać. Póki co pojawił się na Suwalszczyźnie, lecz być może także w innych regionach. Zachęcam więc do leśnych poszukiwań.

1 z 4 Następne zdjęcie
Zdjęcie: Zazwyczaj rydze pojawiają się w październiku, listopadzie, w lasach iglastych. Fot. Beata Szczurzewska
Zazwyczaj rydze pojawiają się w październiku, listopadzie, w lasach iglastych. Fot. Beata Szczurzewska

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (17):

Sortuj komentarze:

Irena Grabczyk
  • Irena Grabczyk
  • 26.09.2010 00:46

Ja lubię rydze tylko z patelni:oczyszczone i zblanszowane wykładam na rozgrzaną patelnię z oliwą, smaże podlewając co kilka minut odrobina wody... pod koniec smazenia daję masełki, solę, pieprzę do smaku i jeszcze moment duszę. Są smaczne. Jak się zębem je nadgryzie...tryska soczek rydzowy - PYCHA!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Smakosz Klaudia
  • Smakosz Klaudia
  • 28.08.2010 23:14

Pod koszlinem też są rydze :O Ostatnio uzbierałam 2 duże torby :) Najlepsze są smażone na maśle :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Rydze owocują intensywnie na tym samym miejscu co kilka lat. Trzeba to miejsce zapamiętać. Na Pomorzu przez ostatnie lata grzybów było mało, co było efektem rabunkowej gospodarki polskiego leśnictwa. Czy było potrzeba, czy też nie, wykonywano samolotami opryski lasów insektocydami, co miało niebagatelne znaczenie w niszczeniu leśnych grzybni a to z kolei miało ogromny wpływ na zachwianie równowagi biologicznej biocenozy leśnej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

no jak cię odwiedzę to na pewno spróbuję ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Politycznie to "ojciec dyktator" :))) koniecznie musisz spróbować :) nie do każdego same zawędrują :))))

Komentarz został ukrytyrozwiń

wiesz co powiem tobie Beatko twój komentarz był lekko niepoprawny politycznie <ojjciec dyrektor by si obraził >a bo do rydzów ja jich jeszcze nigdy nie jadłem

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja dostałam wczoraj dwa słoiczki marynowanych rydzyków :)))))))))))) mniam mniam mniam :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 30.11.2009 13:07

Rydzyków co prawda już w lesie nie ma ale chyba ich zapach jeszcze po portalu się unoszący, zwabił mnie tu:) Cóż mam rzec ? Popatrzył, apetytu nabrał i mus do następnego roku czekać na grzybki pozostaje. Smakiem się obszedłszy - czekam, cierpliwie czekam następnego roku:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Rydze są smaczne w zupce, marynowane, smażone (na masełku czy smalczyku), w piekarniku, na rożnie, a także tuszone :) W ostatni weekend jeszcze można było je znaleźć, ale z tego co wiem, marniutkie już są.. Nadchodzi zima wielkimi krokami.. chyba będziemy zmuszeni poczekać na nie do następnego września/października.. :(

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 13.10.2009 01:35

a ja nigdy rydzyków nie jadłem. ;-((
jutro pójdę do lasu i popatrzę czy w Szwajcarii takie grzyby rosną! Ale jak rosną to poproszę Ewo o przepis! ;-)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.