Facebook Google+ Twitter

Ruszył sezon polowań na wieloryby. Czy ktoś powstrzyma masakrę?

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2011-12-09 22:31

Wbrew zakazom, Japonia rozpoczęła polowanie na wieloryby. W tym kraju tradycja wielorybnicza sięga kilku tysięcy lat. Mięso wielorybów zdobyło tam popularność w drugiej połowie XX w., nim wprowadzono zakaz połowu w celach komercyjnych.

Człowiek, na przestrzeni dziejów przyczynił się do wielu zagrożeń i zniszczeń środowiska, w którym żyje. Wytrzebił ogromne połacie lasów, głównie Amazonii – stanowiącej płuca Ziemi. Zatruł wody rzek, jezior, mórz i oceanów oraz powietrze i glebę. Zabił tysiące gatunków zwierząt i wciąż zabija. Kiedyś polował głównie dla celów żywieniowych, teraz raczej dla pieniędzy. Mimo ostrych zakazów, zapisów prawnych i międzynarodowych traktatów, mimo rozpraw sądowych – wciąż panuje ogromna chęć omijania prawa, dla zabijania. Nie ustaje polowanie na rzadkie już zwierzęta.

Obecnie, jak donoszą agencje światowe, Japonia rozpoczyna sezon polowania na wieloryby. Wiadomo, że w związku z tym, trzy potężne japońskie kutry wypłynęły przed trzema dniami w kierunku Antarktydy. Od lat, Kraj Kwitnącej Wiśni toczy o te połowy wojny na salach sądowych i na morzu. Sprawy przegrywa, a polowań nie przerywa. Flota, z potężnym 720-tonowym okrętem fabryką "Yushin Maru", wyruszyła z portu w Shimonoseki, w zachodniej Japonii. Wyruszyła w sposób niezauważony – po cichu. Zamiast hucznego świętowania, jak co roku na początku sezonu połowów, statki wypłynęły zupełnie niezauważone. Mają złowić 900 wielorybów, głównie płetwali karłowatych - tyle, bowiem sztuk rząd japoński zgłosił Międzynarodowej Komisji Wielorybniczej (MKW).

Połowy wielorybów mają w Japonii długą tradycję. Od ponad dwóch tysięcy lat ten wyspiarski naród poluje na wieloryby. Ale ich mięso zdobyło szczególną popularność dopiero w drugiej połowie XX w. Jeszcze w latach 70. mali Japończycy jedli wieloryby w szkolnych stołówkach. Sytuacja zmieniła się w 1986 r., kiedy MKW wprowadziła kategoryczny zakaz połowu w celach komercyjnych. Japończycy znaleźli jednak lukę prawną - konwencja zezwala na połów w celach naukowych. Od ponad dwudziestu lat ich kutry co roku łowią więc po kilkaset sztuk, pod "szlachetnym" pozorem, aby się upewnić, że populacja wielorybów nadal jest liczna. Po złapaniu, zabiciu i przebadaniu ssaków, mięso trafia do japońskich domów i restauracji.
(Stanisław Cybruch)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.