Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

134958 miejsce

Rwańce drożdżowe

Tłusty czwartek słynie głównie z pączków. Ale nie tylko. Właśnie dostałam przepis na "rwańce", które podobno zawsze się udają.

Rwańce

Potrzebne składniki:
50 dag mąki
aromat waniliowy (cukier lub olejek)
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła (może być margaryna)
1/2 szklanka cukru
3 dag drożdży
cukier puder do posypania
olej do smażenia

1. Ciepłe mleko mieszamy z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, aromatem i drożdżami. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie, nieprzyklejające się do ręki, miękkie ciasto.
2. Odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, wyrabiamy jeszcze raz. Rozgrzewamy olej, rwiemy ciasto na niewielkie porcje (tyle ile zmieści się między palcem wskazującym a kciukiem) i wrzucamy do frytury.
3. Smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu możemy posypać cukrem pudrem.

UWAGA! To ciasto można po przygotowaniu trzymać w foliowym woreczku w lodówce nawet przez tydzień i dopiero smażyć.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.